Emanuel Makron
AP/Christophe Ena
Emanuel Makron

AP/Christophe Ena

Emanuel Makron, Foto: AP/Christophe Ena

Francuski predsednik Emanuel Makron daće “važnu izjavu”, objavio je u nedelju njegov portparol Benjamin Griveaux, dan nakon najnovijeg u nizu nasilnih demonstracija zbog rasta životnih troškova.

Demonstranti, poznatiji kao “žuti prsluci”, izašli su na ulice velikih francuskih gradova, a u okršaju sa policijom snimljeni su kako traže ostavku francuskog predsednika.

Makron je bio neuobičajeno tih nakon žestokih protesta protiv njegove politike, a zbog pritiska je bio prisiljen odustati od poreza na gorivo, čija je najava zapalila proteste. Odustajanje od poreza koji će, kako ističu protivnici, povećati ionako prevelike troškove života, nije umirilo demonstrante. “Žuti prsluci” sada traže smanjenje poreza, veću minimalnu platu i veće penzije i ističu da neće odustati.

Demonstracije u Parizu, Pariz, neredi, protesti

Tanjug/AP 25.11.

Demonstracije u Parizu, Pariz, neredi, protesti , Foto: Tanjug/AP 25.11.

 U međuvremenu su prebrojane štete nastale nakon demonstracija u centru Pariza. Uprkos komentarima da policija mnogo bolje kontrolira situaciju, pokazalo se da je uništavanje bilo veće nego pretprošlog vikenda kad su događanja u glavnom gradu poređena sa ratnim stanjem. Tada je oštećena Trijumfalna kapija i neke druge znamenitosti. Juče su otvoreni slavni pariški muzeji i uključene praznične lampice. Prodavnice u centru grada ponovno su otvorile svoja vrata. No, šteta je, tvrdi se, veća nego pre.

- Mnogo je više štete nastalo juče nego nedelju ranije - potvrdio je juče zamenik gradonačelnice Pariza Emmanuel Grégoire.

PROČITAJTE JOŠ:

 Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, 1723 osobe uhapšene su širom zemlje. U pritvoru je ostalo 1220 osoba. Prema procenama vlasti, u demonstracijama je u subotu učestvovalo oko 136.000 ljudi.

Bruno La Maire, ministar finansija, izjavio je da su protesti katastrofalni za privredu. Nema tačnih procena, ali francusko udruženje trgovaca objavilo je da su trgovci izgubili milijardu eura od početka demonstracija 17. novembra. Promet u restoranima pao je za 20 do 25 posto.