Uragan Mangkut
EPA/Francis R Malasig
Strahuje se da bi Grčku mogle da pogode snazne poplave, Foto: Tanjug/AP

Nad Jonskim morem razvija se ciklon nalik na tropsku oluju koja do subote mogla da pretvori u najsnažniji zabeleženi mediteranski uragan, odnosno medikan.

Pročitajte još:

"Severe Weather Europe" danas piše da svi modeli potvrđuju rađanje uragana koji mogao da se formira večeras ili u petak ujutro. Postoji mogućnost da bi na svojoj putanji u subotu mogao da udari u obale Grčke, uključujući i ostrvo Krit a potom tokom nedelje da nastavi prema Egejskom moru i zapadnim obalama Turske.

Stranica ističe da model Evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF) ukazuje na formiranje jakog ciklona u Jonskom moru u subotu i da se on podudara s drugim modelima.

"Tačan položaj tek treba definisati, međutim, postoji poprilično opšte slaganje da se medikan formira“, piše Severe Weather Europe.

Ističu da formiranje uragana u Jonskom moru potvrđuju modeli GFS, ECMWF i ARPEGE, s time da poslednji ukazuje na agresivnije i brže vetrove koji bi se sredinom poslepodneva u subotu približili grčkim obalama.

Na modelima za nedelju medikan bi se sa svojim snažnim vetrovima trebalo da se premesti na sever nad Egejsko more ili čak do turskih obala gde bi mogao uzrokuje opasne poplave. Snažni i ekstremni vetrovi mogli bi da zaprete južnoj Grčkoj, Egejskom moru, Kritu i Turskoj.

Prema modelima, njegovi udari mogli bi da prelaze brzine od 150 kilometara na sat. Moguće su i obilne padavine u kojima bi ukupno do nedjele naveče moglo pasti između 200 i 450 mm kiše. To pak znači da bi neke krajeve mogle ugroziti razorne poplave opasne po život, pogotovo na jugu Grčke.

Trenutno svi modeli potvrđuju razvoj ciklona tokom sledećih 36 do 48 sati.