Hapšenje Afroamerikanca - agenta FBI
Twitter/Printscreen
 
Hapšenje Afroamerikanca - agenta FBI, Foto: Twitter/Printscreen

U SAD-u već nekoliko dana bukte masovni anti-rasistički protesti koji su počeli zbog ubistva Afroamerikanca Georga Floyda od strane policajca u gradu Minneapolisu. Među bezbrojnim vijestima o protestima, koji su do sada odnijeli i nekoliko ljudskih života, našla se i jedna viralna dezinformacija.

Snimak nije nastao tokom aktuelnih protesta, već pre godinu dana. Takođe, na njemu se ne vidi “hapšenje FBI agenta”, niti sam snimak prikazuje celi događaj.

Ono što se na snimku može videti je epilog incidenta u kom dva policajca zaista jesu bez ikakvog razloga stavila lisice čoveku koji nije prekršio zakon i koji im je više puta rekao da je to što rade “racial profiling” - neutemeljeno kriminalno profiliranje osobe na osnovu rase. 

Na snimku se može čuti kako “uhapšeni” muškarac više puta ponavlja da nije osoba koju policajci traže i da će se u to uveriti kada vide njegove lične dokumente. Nakon što su izvadili njegove isprave iz džepa, on, kao i osoba koja snima scenu, ponavljaju policajcima “Imate pogrešnog čovjeka”. Zatim, nakon što su mu lisice skinute, traži da razgovara sa njihovim nadređenim i da mu pokažu svoje dokumente zbog neopravdanog privođenja i, kako je ranije naveo, maltretiranja. Ni u jednom trenutku niko ne spominje da muškarac posjeduje “legitimaciju FBI”, niti se vidi da policajcima “oduzima značke”. Ono što se na kraju snimka vidi jeste da muškarac od policajaca uzima vizitke sa informacija o njihovom identitetu, da bi ih, kako sam kaže, naknadno mogao prijaviti.