Fejsbuk
AP/Adrian Wyld
Fejsbuk

AP/Adrian Wyld

Fejsbuk, Foto: AP/Adrian Wyld

Ako ste koristili Fejsbuk za Android, postoji velika šansa da je aplikacija sakupljala vaše SMS poruke i istoriju poziva.

Iako Fejsbuk nikada nije pokušavao da sakrije ovo, tek prošle nedelje smo saznali u kojoj meri se ti podaci sakupljaju.

Ovo otkriće iznerviralo je korisnike i skrenulo pažnju medija na društvenu mrežu Marka Zakerberga, a Fejsbuk je pokušao da smiri strasti saopštenjem u kom pokušava da objasni celu situaciju.

Ipak, u saopštenju ne stoji najvažnija stvar - zašto je to radio?

Kompanija nigde nije objavila zašto skuplja SMS podatke i naše pozive.

U izjavama nigde nije objašnjeno zašto je Fejsbuku potreban pristup vašim metapodacima, umesto samo kontaktima. Ako Fejsbuk prati sve što radite na telefonu kako bi vas povezao sa svim ljudima sa kojma ste ikada imali kontakt (a čini se da kompanija to govori), ne postoji razlog zašto bi čuvao podatke kao što su - gde ste obavili poziv, koliko je on trajao i šta ste poslali u poruci svakoj osobi.

Jedino što nam Mark Zakerberg govori jeste da je to činio uz odobrenje korisnika, kao i da je to nešto uobičajeno.

- Fejsbuk je tražio odobrenje za ovo istim pritiskom na dugme kao i za gomilu drugih beznačajnih stvari, kak bi smanjio šanse da neko na to ne pristane. Fejsbuk uopšte ne bi trebalo da sakuplja ove podatke.

Mnoge internet kompanije hodaju po tankoj liniji koja deli lične podatke od javnih, dok sa druge strane, većina korisnika nema problem da se odrekne svoje privatnosti ako to znači da će dobiti korisne servise.

Međutim, korisnici moraju da znaju za šta se ti podaci tačno koriste kako bi ta razmena bila poštena.

Fejsbuk je pao na oba ova testa jer su mnogi bili iznenađeni. A to jasno pokazuje da njihov sistem komunikacije i davanja dozvole u nekom trenutku omanuo.

I najgore od svega, ništa od toga nije ispravljeno jer i dalje ne znamo zašto je to radio.

Komentari (1)

Cia

29.03.2018 07:42

Koji Zakerberg, to je izmislila cia da bi špijunirali ceo svet.