Bajden
Tanjug/AP
Bajden

Tanjug/AP

Bajden, Foto: Tanjug/AP

Brainardovi podaci korišteni su za izvještavanje o brojnim tužbama projekta Amistad, uključujući slučajeve u Mičigenu, Minesoti, Viskonsinu i Pensilvaniji, a FBI je sada očigledno zainteresovan za njegovu istragu.

„FBI je proaktivno i direktno tražio od mene VIP nalaze koji ukazuju na ilegalne glasačke listiće“, tvitnuo je Brainard u nedelju, a „VIP“ se poziva na njegovu istragu, koju je nazvao „Projektom integriteta birača“.

Da li je bilo krađe glasova u Americi?

 

U tvitu kasnije u nedelju, direktor projekta Amistad Filip Klajn rekao je da će Brainardovi podaci biti prosleđeni agenciji. Klajn je dodao da su podaci "korišćeni za identifikovanje stotina hiljada potencijalno lažnih glasačkih listića u zemljama u kojima smo podneli tužbu".

Brainardova najava prvi je znak da bi FBI mogao biti aktivno zainteresovan za sprovođenje optužbi za prevaru birača. Ranije u nedelju, predsednik Tramp optužio je agenciju, kao i Ministarstvo pravde, za očigledno nečinjenje. I FBI i DOJ „nestali su u akciji“, rekao je, nazivajući nedostatak krivične istrage „nezamislivim“.

Šta je FBI odlučio da uradi sa Brainardovim informacijama, nije poznato. Takođe, nejasno je koliko su rigorozni slučajevi prevare podaci bivšeg Trampovog pomoćnika. Brainard je ranije najavio da će podatke predstaviti članovima zakonodavnog tela države Arizona u ponedeljak, dok se državni sekretar u Arizoni priprema da potvrdi Bajdenovu očiglednu pobedu u državi.

Ako Trampove zakonske opcije propadnu i Izborni koledž potvrdi Bajdena kao pobednika na sastanku sledećeg meseca, Tramp je rekao novinarima u četvrtak da će predsedništvo ustupiti njegovom demokratskom rivalu. Tramp je, međutim, upozorio da bi potvrđivanje Bajdenove pobede bila „greška“ i uporedio izbore sa glasanjem u „zemlji trećeg sveta“.

PROČITAJTE JOŠ: