Američka vojska
Shutterstock
Američka vojska

Shutterstock

Foto: Shutterstock

FBI je objavio neobičan tvit u kom se našao kontroverzni dokument "Protokoli sionskih mudraca" sa beleškama, ali bez ikakvog konteksta ili objašnjenja. Iz Biroa su se izvinili i rekli da je tvit objavljen slučajno, ali se bura oko njega ne stišava.

Pročitajte još:

Već više od jednog veka, tekst "Protokoli sionskih mudraca" promoviše teoriju da Jevreji planiraju da preuzmu svet. Od vremena Hitlera pa do danas antisemiti šire zloglasni tekst, prenosi Vašington post.

U sredu se to dogodilo i na nalogu FBI-ja na Tviteru. Nalog pod nazivom "FBI Records Vault" vodi na vezu sa PDF dokumentom koji sadrži antisemitski pamflet, kao i dokumenta FBI-ja u vezi s tim, bez ikakvog drugog konteksta i objašnjenja, prenosi Vašington post.

FBI se kasnije izvinio i pojasnio da je nalog automatizovan i da šalje linkove do zapisa koji su objavljeni putem zahteva o Zakonu o slobodi informacija (FOIA).

- Materijali FOIA su objavljeni na nalogu FBI-ja i nalogu FOIA putem automatizovanog procesa bez daljeg opisivanja konteksta dokumenata - piše u tvitu.

- Žalimo što je ovo izdanje možda nehotice izazvalo nevolje u zajednicama kojima služimo.

Jevreji

Shutterstock

Jevreji, Foto: Shutterstock

Ali negativne reakcije su se nastavile i nakon izvinjenja. Liga za borbu protiv kleveta osudila je FBI jer nije primetio da su dokumenti "viralno antisemitski".

- Već smo primili izveštaje mnogih iz američke jevrejske zajednice koji su povređeni neodgovornim načinom objavljivanja ovog dokumenta - kaže se u saopštenju.

- Pozivamo FBI da sada ispravi ovu grešku i radi bolje u budućnosti.

Adolf Hitler

Printscreen/Youtube

Adolf Hitler, Foto: Printscreen/Youtube

Protokoli sionskih mudraca

Tvit je nastao u momentu pojačane zabrinutosti zbog antisemitizma u Americi. Zločini mržnje nad Jevrejima u porastu su širom SAD, pri čemu su antisemitski zločini u Njujorku prošle godine porasli za 21 posto.

Istovremeno, Tramp je u sredu prihvatio podršku "KAnona" (QAnon), internet-zajednice koja je propagirala neke antisemitske teze koji nalikuju onima iz "Protokola".

Dokument, prvi put objavljen 1903. Od tada "Protokoli" spadaju među najviše zloupotrebljavane napise u istoriji. 

Iako je njihova autentičnost stavljena pod sumnju takoreći odmah po štampanju, na "Protokole" su se uporno pozivale razne antisemitske struje i politički pokreti, počev od Hitlera do modernih širom sveta.

Aušvic

Tanjug/AP

Aušvic, Foto: Tanjug/AP

Oni nikada nisu nestali. Pojavili su se u antisemitskim spisima u Japanu i širom Južne Amerike, a Kju-kluks klan i arijevske nacije su promovisale ovaj tekst.

Dokument koji je tvitovao nalog FBI-ja sadrži "Protokole" u celosti, zajedno sa izveštajima FBI-ja koji je knjigu klasifikovao kao lažnu. Sadržan je i izveštaj Senatskog odbora za pravosuđe iz 1964. godine, u kojem tekst nazivaju "izmišljenim" i "grubim i opakim glupostima".

Jerusalim, Jevreji

Shutterstock

Jerusalim, Jevreji, Foto: Shutterstock

Takođe postoji nekoliko pisama bivšem direktoru FBI-ja Edgaru Huveru u kojima je primećeno zabrinjavajuće ponovno oživljavanje teksta. FBI je konstatovao da takve informacije treba predstaviti javnosti u skladu sa Zakonom o javnom informisanju.

- FBI često dobija informacije od javnosti, koje su u našim stalnim dosijeima i objavljene u skladu sa zakonom - tvitnuo je Biro u sredu.

- FBI mora da obradi istorijske dosijee koji su sakupljani u prošlosti, a neke od njih mogu se smatrati uvredljivim - zaključuju oni.

Da li verujete u jevrejsku zaveru protiv celog sveta?

 

Preporučujemo: