KORONA SE VRATILA! Evropska zemlja uvela vanredno stanje!

Češka vlada proglasila je vanredno stanje koje stupa na snagu u ponedeljak i uvela mere koje uključuju ograničavanje okupljanja i zabranu mjuzikla i opere za borbu protiv naleta novih slučajeva korona virusa.

Češka
Češka, Foto: EPA

Zemlja od 10,7 miliona zabeležila je više od 43.000 slučajeva i porasta broja smrtnih slučajeva 50 odsto ovog meseca - drugi najveći evropski skok slučajeva posle Španije - posle leta opuštenih mera i nespremnosti zemlje da pooštri ograničenja.

Da li treba uvesti vanredno stanje u Srbiji?

Ukupan broj glasova: 214

  • Da: 33% (70)
  • Ne: 67% (144)

Ministar zdravlja Roman Primula, epidemiolog i pukovnik vojske koji je predvodio ranije mere pandemije i pridružio se kabinetu ovog meseca nakon što je njegov prethodnik podneo ostavku, odmah je najavio pooštravanje mera koje će trajati dve nedelje, prenosi Rojters.

Država će ograničiti okupljanja u zatvorenom na 10 ljudi, a na otvorenom na 20. Sportske utakmice će se nastaviti, ali bez gledalaca.

Češka
Češka, Foto: Tanjug/AP

Pozorišta i bioskopi mogu da rade, ali koncerti, mjuzikli i opere biće zabranjeni, jer se smatraju rizičnijim događajima usled širenja aerosolnih čestica tokom pevanja.

Pored toga, srednje škole u pokrajinama sa većim rizikom u ponedeljak će preći na učenje na daljinu, pridružujući se univerzitetima koji su uglavnom prešli na onlajn nastavu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi