Velika Albanija
Privatna arhiva

 

Velika Albanija

Privatna arhiva

Velika Albanija, Foto: Privatna arhiva

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izazvao je nezapamćeni diplomatski skandal kada je posle razgovora sa albanskim premijerom Edijem Ramom, odgovarajući na novinarska pitanja, pod teritoriju Albanije de fakto svrstao i Kosovo i Metohiju?!

"PRIJATELJICE KOSOVA, PRIMITE OVAJ POKLON" Olbrajtova održala zapaljiv govor u Prištini, Tači pao na kolena, počeo da joj se ulizuje, pa otkrio SVOJ DAR! (FOTO)

Naime, Junker je prvo, dok je odgovarao na pitanje o "velikoj Albaniji" i izjavama političara iz Tirane i Prištine o ujedinjenju, izjavio da "nema smisla anticipirati to što neki predviđaju na zapadnom Balkanu između Albanije i Severne Makedonije", ne pominjući uopšte Kosovo, kao da je ono već deo Albanije, pa sad upozorava da toj teritoriji ne treba pridruživati Severnu Makedoniju.

- To nije ostvarivo i samo bi naškodilo procesu ujedinjenja kontinenta - ocenio je Junker.

Novinarima u Briselu u prvom trenutku učinilo se da je Junker odgovarajući na pitanje o ideji ujedinjenja Albanije i Kosova napravio lapsus, zamenivši "predviđanja između Albanije i Kosova" sa "predviđanja između Albanije i Severne Makedonije". Međutim...

"PRIJATELJICE KOSOVA, PRIMITE OVAJ POKLON" Olbrajtova održala zapaljiv govor u Prištini, Tači pao na kolena, počeo da joj se ulizuje, pa otkrio SVOJ DAR! (FOTO)

Na molbu Tanjuga da pojasni o čemu je tačno govorio Junker i da li je u pitanju lapsus, portparolka Evropske komisije Margaritis Šinas naglasila je da se odgovor predsednika EK "jasno odnosio na Severnu Makedoniju". Tek da ne bude nikakve dileme...

Podsetimo, uoči samita Brdo Brioni u Tirani Hašim Tači i Edi Rama govorili su o nacionalnom ujedinjenju Albanaca i potpunom otvaranju granice između Albanije i tzv. Kosova, te pripajanju tri opštine sa juga centralne Srbije kosovskoj teritoriji.

Analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf kaže da, ako se ne radi o lapsusu, onda se radi o prihvatanju ideje velikoalbanskog projekta od zapadnih centara moći, što je izuzetno opasno.

- Ako Junker i ostali prihvataju velikoalbanski projekat, onda je legitimno pravo da mi tražimo ujedinjenje sa Republikom Srpskom i vraćanje dela Kosova pod jurisdikciju Beograda - ocenjuje Anđelković.

ENVER SE HVALI TAJNIM PLANOM! "Da ne zalazim u detalje, sporazum o priznanju najkasnije marta 2020"

Prema rečima karijernog diplomate Zorana Milivojevića, Junkeru očigledno stvari izmiču iz ruke čim tako meša pojmove.

- Junker je u odlasku, ali ono što je problem za nas jeste što Zapad igra na kartu albanskih interesa na ovim prostorima, toleriše sve te aktivnosti koje će u suštini jednog dana dovesti do "velike Albanije" - zaključuje Milivojević.

 

Komentari (2)

Surovo realan

13.06.2019 11:20

Albanija ce da ustupi svoj sever Srbiji pa ce i Srbija preko svoje nekadasnje teritorije imati izlaz na more.