Sputnjik vakcina
EPA/Noemi Bruzak
Sputnjik vakcina

EPA/Noemi Bruzak

Sputnjik vakcina, Foto: EPA/Noemi Bruzak

Evropska unija nije “zvanično odbacila Sputnjik V vakcinu”, kako smo tvrdili u objavljenom tekstu, prenoseći Tanjug. EMA je započela kontinuirani pregled Sputnjik V vakcine 4.3.2021, što je prvi korak u procesu koji dovodi do prihvatanja ili odbijanja ove vakcine, a očekuje se da bi odluka mogla biti donesena već u maju.

Tanjug je kao izvor vesti o tome da je EU “zvanično odbacila” Sputnjik V vakcinu naveo novinsku agenciju Reuters. Članak o ovoj temi je objavljen na Reutersovom portalu 15. marta 2021. pod naslovom:

Nezamislivo? EU razmatra mogućnost vakcinacije ruskim Sputnjikom

No, u ovom članku se ne nalazi tvrdnja o “zvaničnom odbijanju” Sputnjika od EU, kako to navodi Tanjug. U uvodu članka stoji:

U javnosti, Evropska unija je odbacila rusku globalnu kampanju opskrbe vakcinom protiv koronavirusa kao propagandnu akciju nepoželjnog režima.

Iza kulisa, blok se okreće Moskvinoj vakcini Sputnik V, dok pokušava da vrati na tračnice svoj plan da vakciniše 450 miliona ljudi, rekli su za Reuters diplomatski i službeni izvori EU.

Dakle, ključna promena koja se desila u prenosu ove vesti sa engleskog na jezike koji se koriste na našem prostoru jeste da je reč “publicly” prevedena kao “zvanično” umesto kao “javno”. Time se stvara utisak kako je EU zvanično rekla “ne” ruskoj vakcini, međutim, to nije tačno.

Na osnovu svega iznesenog, iako su određeni čelnici EU javno izražavali sumnje vezane za Sputnjik V vakcinu, EU je nije zvanično “odbila”. Vakcina je u procesu tekuće revizije od EMA-e, te je moguće da će biti odobrena za upotrebu na teritoriju cijele EU.

Shodno tome, tvrdnja iz članka objavljenog na portalu novinske agencije Tanjug, da je EU “zvanično” odbacila Sputnjik V vakcinu, dobija ocjenu dezinformacija. Ove ocjene dobijaju i svi ostali mediji koji su prenijeli iste tvrdnje, naglašava portal Raskrinkavanje u svojoj analizi. 

Napomena: Zahvaljujući portalu Raskrinkavanje.ba, ovaj članak je izmenjen i delimično lažna informacija koju smo plasirali ispravljena je.

Pročitajte još:

Komentari (2)

deki

15.03.2021 10:24

Evropska ucenjena unija po naređenju blesavih amerikanaca. Najbolju u svetu vakcinu proglašava nepoželjnom

Helena

15.03.2021 11:39

Odobrili su Johnson and Johnson a odbacili Sputnik V??? Jadno da jadnije ne moze!!!