NOVE MERE NA GRANICAMA EU Evropska komisija uvodi dodatna pravila za putnike iz trećih zemalja

Evropska komsija je u situaciji širenja novih sojeva korona virusa i velikog broja novih infekcija pozvala da se izbegavaju i "snažno obeshrabre" sva putovanja koja nisu neophodna.

Granica, granični prelaz, rampa, kolona vozila
Granica, granični prelaz, rampa, kolona vozila, Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

U Briselu su danas zatražene dodatne mere na granicama kako unutar EU tako i na spoljnim granicama u cilju zaustavljnja širenja virusa.

- Testiranje će biti obavezno za sve putnike koji ulaze u EU, uključujući i one koji su na tzv. bitnim putovanjima. PCR test za ulazak u EU mora biti star najviše 72 sata - kaže komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.

Ona navodi da se dodatna pravila, uključujući samoizolaciju, karantin i praćenje kontakata do 14 dana, moraju primeniti na putnike koji dolaze iz trećih zemlja, u kojima je primetna cirkulacija novih sojeva virusa.

Za građane EU i nosioce boravišnih dozvola testiranje će biti omogućeno pri dolasku, a formular o lokaciji putnika bi trebalo da postane univerzalan i obavezan.

Predlog Komisije uključuje dodavanje „tamnocrvene boje“ na postojeću epdemiološku mapu Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti za oblasti gde je prisutan visok nivo infekcija, delimično izazvan novim sojevima virusa.

- Podržavamo odluku zemlja članica da putnici iz drugih zemlja članica ne treba da budu odbijeni na granicama. Kao restrikcije mogu se primanjivati karantin i testovi pre ili nakon dolaska. Za dolaske iz tamno crvenih područja važiće striktnije mere - izjavio je evropski komesar za prvosuđe, Didijer Rejnders.

U Komsiji navode da će biti izuzetaka koji će se odnositi na građane koji prelaze granice unutar zemlja članica kako bi išli na posao, u školu ili se brinuli o članovima porodicama.

Građani koji zbog obaveznih putovanja dolaze iz tamno crvenih zona morali bi, prema predlogu Komisje, da urade test pre dolaska i da budu u karantinu, ukoliko to nema disporoprcionalni uticaj na njihovo esencijalno putovanje.

U Evropskoj komisiji zaključuju da je cilj ovih mera da se zaštite građani i jedinstveno EU tržište, uključujući i isporuku vakcina.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi