DO KADA ĆE ITALIJA BITI U IZOLACIJI? Evo šta kažu stručnjaci!

Situacija u Italiji sa epidemijom korona virusom i dalje je veoma ozbiljna

Italija
Italija, Foto: EPA

Situacija u Italiji sa epidemijom korona virusom i dalje je veoma ozbiljna, zbog čega bi mere izolacije uvedene na celoj teritoriji zemlje u cilju sprečavanja širenja virusa mogle biti na snazi barem do kraja aprila, ocenili su italijanski stručnjaci.

Naučnici su to saopštili pošto je bivši premijer Italije Mateo Renci zatražio “plan za ponovno otvaranje”, i to, kako je kazao, “odmah”, rekavši da “fabrike moraju biti ponovo otvorene pre (rimokatoličkog) Uskrsa (12. aprila), a zatim i sve ostalo”.

Italija, gde je do sada zabeleženo više od 80.000 slučajeva zaraženih i 9.000 umrlih od korona virusa, najviše u Evropi, uvela je drastične mere karantina, uz sve oštrije kazne za prekršioce.

- Za obustavljanje mera izolacije i za otvaranje kompanija i škola, još je rano - rekao je danas virusolog, profesor Univerziteta u Milanu Fabricio Preljiasko za italijansku agenciju Ansa, ocenivši da je "realno čekati barem do kraja aprila".

Italija
Italija, Foto: EPA

Prema njegovim rečima, u Italiji neće doći do "jedinstvenog vrhunca“ epidemije virusa korona, već da će najverovatnije do toga doći u više navrata u različitim delovima zemlje i da su zbog toga "najefikasnije oružje ostanak u izolaciji i restriktivne mere".

Profesor milanskog Univerziteta Vita-Salute San Rafaele, virusolog Roberto Burioni saglasan je da treba početi sa razmišljanjem o “oporavku života” građana Italije, koji "ne mogu ostati kod kuće zauvek", ali je istakao da je situacija i dalje veoma ozbiljna i da je "neralno da se radi na projetku ponovnog otvaranja u skorije vreme".

- Za sada morate ostati u svojim domovima, u suprotnom žrtve koje smo podneli biće uzaludne - naveo je Buroni na Fejsbuku.

Italija
Italija, Foto: EPA

Pooštrene mere izolacije u Italiji na snazi su od 11. marta, a očekuje se da će ova sedmica biti ključna za rezultate.

- Ova nedelja i nekoliko dana nakon toga su odlučujući, pošto je to vremenski period kada bi mere koje je uvela italijanska vlada trebalo da daju rezultate, te se očekuje da vidimo da kriva (novoobolelih) pada brže, a nekoliko dana kasnije i broj smrtnih slučajeva - izjavio je u četvrtak pomoćnik generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Ranijeri Gvera za italijanski radio Kapital.

Prema merama koje je uvela Italija, a na koje su se ugledale druge zemlje širom Evrope u cilju sprečavanja širenja virusa, svi građani moraju biti u svojim domovima izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod lekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mesta prebivališta.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi