Evo šta je Angela Merkel poručila članstvu u svom uvodnom govoru
alo.rs
Angela Merkel
Angela Merkel, Foto: AP Photo/Markus Schreibe

Stranka nemačke kancelarke Angele Merkel je započela virtuelnu stranačku konvenciju, dan uoči ključnog glasanja koji će biti prvi korak ka izboru njenog naslednika.

Merkel je u uvodnom obraćanju pozvala na jedinstvo članova stranke i poručila kako želi da stranku dalje uigran tim, a ne pojedinac.

- Nadam se da će biti izabran tim koji će u svoje ruke preuzeti sudbinu naše ponosne stranke i sarađivati sa svim članovima kako bi se pronašli pravi odgovori na zadatke budućnosti - rekla je nemačka kancelarka, a prenosi portal Index.

Trka za čelno mesto Hrišćansko-demokratske unije (CDU) je vrlo neizvesna, a vodi se između tri muškarca: Armina Lašet, premijera najmnogoljudnije nemačke savezne države Severne Rajne-Vestfalije, korporativnog advokata Fridriha Merca i stručnjaka za spoljnu politiku Norberta Retgena.

Glasanje u subotu događa se na početku ključne godine za nemačku politiku – u septembru se održavaju parlamentarni izbori, a Merkel planira da ode u političku penziju nakon svog trenutnog, četvrtog mandata na čelu najveće države Evropske unije.

Budući čelnik CDU-a tradicionalno je kandidat i za budućeg nemačkog kancelara te stranke i sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Ali ove godine se po prvi put kao kandidat za kancelara spominje i čelnik te manje partnerske stranke Markus Seder, trenutni bavarski premijer i jedan od najpopularnijih političara u Nemačkoj.

Pročitajte još: