Teroristički napad, Novi Zeland
EPA/AP
Teroristički napad, Novi Zeland

EPA/AP

Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

U petak je u pucnjavi u dve džamije u Krajstčerču poginulo 49 ljudi, a 48 ranjeno. Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern okarakterisala je događaj kao teroristički napad. Troje ljudi je uhapšeno zbog sumnje da su umešani u napad, među njima je australijski državljanin. Protiv jednog od napadača podignuta je optužnica za ubistvo.

PROČITAJ JOŠ:

Mediji navode da je ovo najmasovnije ubistvo u toj zemlji od 1943. godine, kada je tokom pobune u zatvoru za ratne zarobljenike u gradu Fezerstoun ubijeno 48 japanskih vojnika i jedan Novozelanđanin.

Teroristički napad, Novi Zeland

EPA/AP

Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

Prema Fenenkovim rečima, Novi Zeland i Australija "nisu tako tihe zemlje, kako se to čini iz Moskve".

- U svom regionu su Australija i Novi Zeland, zapravo, veoma aktivne države. Podsetiću da tamo postoji veoma moćan sukob, jer u regionu Okeanije ima dosta muslimanskih država. Jedna od njih je, na primer, Indonezija, tradicionalni geopolitički suparnik Australije i Novog Zelanda. To što se dogodilo nipošto nije slučajnost. U tim zemljama je, takođe, veoma jak anglosaksonski nacionalizam - rekao je Fenenko.

Teroristički napad, Novi Zeland

EPA/AP

Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

Politikolog je naglasio da i u Australiji, i na Novom Zelandu postoje veoma uticajne anglosaksonske elite, koje se zalažu za istiskivanje muslimana iz tih država.

PREPORUČUJEMO:

- A tu nije reč o muslimanima s Bliskog istoka kojih tamo nema, nego upravo o muslimanima iz najbližih država u Okeaniji. Zaoštravaju se protivrečnosti među muslimanima i nemuslimanima, pri čemu se to u velikoj meri događa veštački - dodao je ekspert.

Prema njegovim rečima, napetost između tradicionalnog anglosaksonskog konzervatizma u svetlu rastuće netrpeljivosti prema muslimanskom svetu sazreva na Novom Zelandu i u Australiji odavno, najmanje tokom poslednjih 15 godina.

Fenenko smatra da takve tragedije u budućnosti mogu da se dogode u bilo kojoj zapadnoj zemlji, ako se ima u vidu "koliki se stepen mržnje prema muslimanima tamo razvejava tokom poslednjih 30 godina".

On je podsetio na izjavu Džordža Buša Mlađeg, koji je 2001. godine rekao da "nije svaki musliman terorista, ali da je svaki terorista – musliman".

- Posle takvog pojačavanja napetosti, mislim da nije čudno što se događaju ovakvi slučajevi - zaključio je ekspert.