Evropska unija
EPA/Oliver Hoslet

 

Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

EU je donela izmene Zakona o vizama kojima će poboljšati uslove za legalna putovanja i ojačati borbu protiv nezakonitih migracija, navode u Savetu EU.

EU ministri pravde i unutrašnjih poslova na sastanku u Luksemburgu potvrdili su nova pravila koja će putnicima iz zemlja za koje važi vizni režim omogućiti brže i jasnije procedure.

Izmene podrazumevanju podnošenja zahteva za vizu u periodu od 6 meseci do 15 dana pre putovanja, elektronsko ispunjavanje i potpisivanje obrazaca za prijavu i postepeno pordužavnje perioda važenja vize sa više ulazaka za redovne putnike od jedne do pet godina.

Donald i Melanija Tramp sa kraljicom Elizabetom

Tanjug/AP

Novom uredbom povećava se i taksa za obradu podataka koja će sada iznositi 80 evra, a njena visina će se revidirati svake treće godine.

U Savetu EU navode da će se donetom uredbom poboljšati saradnja sa trećim zemljama u pogledu readmisije nelegalnih migranata i to kroz novi mehanizam.

Komisija će u okviru tog mehanizma redovno procenjivati saradnju sa trećim zemljama u pogledu ponovnog prihvata.

U slučaju da zemlja ne sarađuje, Komisija će Savetu predložiti da donese odluku o primeni mera ograničavanja u pogledu procedura obrade zahteva, ali i u pogledu visne taksi za vize.

Marija Zaharova

Tanjug/Dimitrije Goll 12.08.2018

S druge strane, ako zemlja sarađuje u pogledu ponovnog prihvata, Komisija može predložiti da Savet donese odluku kojom se ili smanjuju vizne takse, skraćuje vremena potrebno za odlučivanje o zahtevima za vizu ili povećava period trajanja viza za više ulazaka.

EU je Srbiji 2009. godne odobrila bezvizvizni režim za putovanja u zemlje šengenskog prostora.

Iz regiona Zapadnog Balkna vizni režim jedno je zadržan za građane koji u EU dolaze sa pasošima tzv. Republike Kosovo.

Pročitajte još: