Brisel, EU
Profimedia
Brisel, EU

Profimedia

Brisel, EU, Foto: Profimedia

 

EU neće u junu doneti odluku o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, već će se tom pitanju vratiti ponovo, najverovatnije na jesen, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.

Skoplje

Tanjug/Dimitrije Goll

 

Takav ishod je kompromis između stavova zemalja članica koje se protive otvaranju pregovora sa dve balkanske zemlje i onih koji su podržale preporuku Evropske komisije da se pristupni pregovori otvore već u junu.

Srbija Balkan komšije okruženje rat kosovo nato eu

Alo!

 

 

Sadašnji nacrt odluke o kojem i dalje raspravljaju diplomatski predstavnici zemalja članica kaže da će se EU "vratiti ovom pitanju kako bi donela pozitivnu odluku što je pre moguće, a najkasnije do septembra 2019. godine".

Međutim, konačna formulacija biće poznata možda tek na sastanku Saveta ministara 18. juna, koji će raspravljati o napretku zemalja Balkana u procesu proširenja i o tome usvojiti zaključke.

 

U pripremnoj debati za taj sastanak zemlje naklonjene proširenju na Balkan, u koje spadaju istočnoevropske članice – Austrija, Italija, Grčka i druge, zalažu se da odlaganje bude što kraće i da pregovori, bar sa Severnom Makedonijom, budu otvoreni već u julu.

S druge strane, skeptične zemlje, Francuska, Holandija i Danska, protive se prejudiciranju pozitivne odluke u tekstu zaključaka i traže duže odlaganje, do kraja godine.

Nemačka kancelarka Merkel već je prenela premijeru Zaevu da će Bundestag o otvaranju pregovora odlučiti u septembru.

Iako mnogi u Briselu Albaniju i Severnu Makedoniju posmatraju u paketu, neke zemlje članice već su naznačile da će zeleno svetlo dati samo Skoplju, pa nije isključeno da će doći do "razdvajanja" dve zemlje i da Albanija ni do kraja godine ne otvori pregovore, ocenjuju izvori u Briselu.

Savet ministara opštih poslova EU će 18. juna na zasedanju u Luksemburgu usvojiti detaljne zaključke o procesu proširenja i napretku pojedinačnih zemljama, uključujući i Srbiju.

Komentari (1)

zagondzija

14.06.2019 18:51

nikad vi nećete videti EU isto kao i Turska