Ljudi, korona, gužva, građani
Tanjug/AP
Ljudi, korona, gužva, građani

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Mere se odnose na koorinisanu razmenu informacija, pojačano testiranje i praćenje kontakata, olakšavanja bezbednog putovanja i tansporata, zajedničke navabavke i zalihe medicinskog materijala i pripremu nacionalnih startegija za vakcinaciju.

”Situacija sa Kovid19 je vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća u svim zemljam članicama. Virus se brzo širi Evropom, a brojke će nastaviti da rastu u nardne 2 do 3 nedelje kada će se se pod najvećim teretom naći bolnice”, kaže fon der Lajen.

”Sada nije vreme da se popustaju mere. Odgovornost je na svima nama da zaustavimo širenje virusa dok se ne nađe vakcina. Moramo da nosimo maske, peremo ruke, izbegavamo gužvu, bliske kontake i zatvorene prostore sa lošom ventilacijom”, poručila je fon der Lajen.

U Briselu ocenjuju da je EU dočekala ovaj drugi talas bolje pripremljena nego što je bila na proleće.

Ipak, upozorava se da se dodatne mere moraju preduzeti kako bi se zaustavio virus i njeghov uticaj na živote.

Evropska komisija navodi da je za potrebe povećanog testiranja već izdvojeno 350 miliona evra.

Svi građani EU su pozvani da se uključe na aplikacije za praćenje kontakata, a sve zemlje članice da povežu svoje nacionalne aplikacije.

”I dalje moramo da održimo zabranu putovanja u EU, ali moramo da pomognemo parovima i porodicama da mogu da se ujedine”, kaže fon der Lajen.

Ona je najavila formiranje EU plaftorme na kojoj će se prikupljati svi nacionalni saveti i informacije za borbu protiv virusa, ali i pozvala na pripremu nacionalnih staregije za vakcinaciju.

”Moramo da budemo spemni kada stigne do isporuke prvih vakcina. To se odnosi na infrastrukturu, skladištenje i prioritete za vakcinaviju. Na prvom mestu mora da bude princip da neće biti kompromisa oko bezbednosti vakcine”, poručila je fon der Lajen.

Pročitajte i: