SAD PRIGRABIO OZBILJNU CIFRU DOZI EU kreće u obnovu ugovora sa OVIM proizvođačem vakcina protiv COVID-19 virusa

Zvaničnik Evropske Unije potvrđuje da Evropska komisija traži objavljivanje svojih ugovora sa "AstraZenekom" kako bi omogućila ljudima da sami donesu zaključke o tome da li AZ krši svoje obaveze.

vakcina, dugovečnost, kinezi
vakcina, dugovečnost, kinezi, Foto: Shutterstock

Ugovor je zaštićen međusobno dogovorenom poverljivošću. EU neće jednostrano prekršiti taj sporazum, mora da se dogovori sa firmom da li će ga pustiti.

Proizvođač Moderna je potvrdila razgovore sa Vladom SAD za dodatnih 100 miliona doza, a novom kupovinom dobiće čak 300 miliona doza vakcine protiv korona virusa.

Podsetimo vas na to da su mnoge evropske zemlje izrazile svoje najdublje nezadovoljstvo zbog nedostata doza koje su prethodno ugovorile sa proizvođačima vakcine.

Italija će preduzeti zakonske mere i pojačati pritisak u Briselu na Fajzer i AstraZeneku zbog kašnjenja u isporukama vakcina protiv kovida-19, izjavio je danas italijsanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo.

Prošle nedelje AstraZeneka je rekla EU da zaostaje za svojim ciljevima za snabdevanje vakcinama zbog problema u proizvodnom procesu.

Sa sličnim problemima koji nastaju sa proizvodnjom vakcine Fajzer Bajontek, EU je rekla da će od sada kompanije koje proizvode vakcine u bloku morati da „daju rano obaveštenje kad god žele da izvezu vakcine u treće zemlje“.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi