NAJAVILI SANKCIJE EU ne priznaje izbore u Belorusiji

Ministri su se složili da su izbori u Belorusiji "namešteni"

Evropska unija
Evropska unija, Foto: EPA

Ministri spoljnih poslova Evropske unije složili su se da će Belorusiju sankcionisati zbog "izborne prevare" i žestokog odgovora policije na proteste, a zadatak je briselske birokratije da sastavi crnu listu zvaničnika u Minsku.

- Ne možemo zanemariti činjenice izbornih prevara i upotrebe sile - izjavio je poljski ministar spoljnih poslova Jacek Czaputovicz nakon konferencijskog poziva 27 ministara vanjskih poslova EU u petak. Dodao je da je jedinica za spoljnu politiku EU dobila zadatak da sastavi listu zvaničnika koje će biti sankcionisane.

Ministri su se složili da su izbori u Belorusiji "namešteni", izjavio je slovački premijer Ivan Korcok.

Masovni protesti počeli su ubrzo nakon predsedničkih izbora prošle nedelje, koje je sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko pobedio u klizištu, prema zvaničnim rezultatima. Hiljade su uhapšene, a dve osobe su poginule u pet dana nemira, a viralni video snimci prikazuju kako policijska uprava brutalno rastjeruje demonstrante koji pozivaju na promenu režima.

Uoči ministarske telekonferencije, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien pozvala je na "dodatne sankcije protiv onih koji su prekršili demokratske vrednosti ili zloupotrebili ljudska prava“ u Belorusiji i izrazila uverenje da će ministri spoljnih poslova "pokazati našu snažnu podršku pravima ljudi u Bjelorusija do temeljnih sloboda i demokratije."

Opoziciona kandidatkinja Svetlana Tikhanovskaia, koja je pobegla u Litvaniju nakon što su beloruske bezbednosne službe rekli da su presrele zaveru za atentat na nju, pozvala je na mir na ulicama - ali insistirala je na tome da su izbori namešteni. Lukašenko tvrdi da je prebrojavanje glasova bilo fer.

Povezane vesti

 • Korisnik: deda
  14/08/2020 - 22:26
  Nije po njihovoj zelji i odmah prete sankcijama uce sve od USA jer oni svima koji nepostuju njihova naredjenja udaraju sankcije.
 • Korisnik: beba
  14/08/2020 - 21:54
  Ma sram ih bilo! Odakle im pravo da se mesaju? Ko su oni da priznaju ili ne?
 • Korisnik: wer
  14/08/2020 - 21:25
  milove kutije pune sve prebrojano ceka Dan izbora ali za eu. regularno
 • Korisnik: Voja
  14/08/2020 - 21:11
  Pa sta se moglo očekivati od EU
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi