Ursula fon der Lajen
Twitter Printscreen
Ursula fon der Lajen

Twitter Printscreen

Ursula fon der Lajen, Foto: Twitter Printscreen

Sledeći budžet EU trebalo bi da ima formu novog "Maršalovog plana" kako bi se podstakao oporavak Evrope od krize izazvane koronavirusom, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Znamo da su nam u ovoj krizi potrebni brzi odgovori. Ne možemo da čekamo godinu, dve ili tri da izumemo nova oruđa", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je dugoročni budžet poznat kao višegodišnji finansijski okvir najsnažnije sredstvo.

Podsetimo, Maršalov plan bio je američki program pomoći za zapadnu Evropu od 1948. godine, kako bi se stimulisao oporavak posle Drugog svetskog rata.

Šefica evropske vlade priznala je greške u ophođenju EU prema Italiji tokom pandemije koronavirusa i obećala pomoć u vrednosti od više miliona za zaposlene koji su zbog krize prijavljeni na skraćeno radno vreme

"EU će do sto milijardi evra staviti na raspolaganje najpogođenijim zemljama, počev od Italije, kako bi umanjenja plata radnika prijavljeno na skraćeno radno vreme dopunila", napisala je ona u autorskom tekstu za italijanski dnevnik "La Republika".

Mora se priznati da su u prvim danima krize, i pored potrebe za zajedničkim evropskim odgovornom, previše njih samo mislili na svoje probleme, napisala je ona.

Istakla je da se radilo o štetnom ponašanju, koje je moglo biti izbegnuto. U međuvremenu, kako je konstatovala, Evropa je promenila "tempo".

"Sve smo što je moguće učinili da evropske zemlje navedemo da deluju kao tim i da omoguće koordinisani odgovor na zajednički problem", naglasila je Fon der Lajen.

Najavila je da će u četvrtak predstaviti svoj plan za podršku zaposlenih prijavljeni na skraćeno radno vreme. Inicijativa pod nazivom "Surr" treba posebno zemljama posebno pogođenim virusom korona, kao što su Italija ili Španija, da pruži podršku.

Planirani su krediti koji će biti finansirani garancijama svih država članice EU.

Tagovi