Redžep Tajip Erdogan
Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

* Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će da "otvori vrata" za sirijske izbeglice u Evropu

* Erdogan od EU zahteva da se vojna operacija ne označava kako okupacija

* Za kritičare Turske rekao da nisu iskreni 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će da "otvori vrata" za sirijske izbeglice u Evropu ako Evropska unija vojnu operaciju Turske na severoistoku Sirije bude ocenila kao okupaciju.

- Otvorićemo kapije i poslati 3,6 miliona izbeglica u vašem pravcu - rekao je on.

Sa ovog tajnog mesta turski predsednik sa ratnim kabinetom prati rat sa Kurdima! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/A.M. DATUM I VREME: 09.10.2019. 18:48 Iz minuta u minut Redžep Tajip Erdogan, ratni kabinet, Sirija, Foto: Printscreen * Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pokrenuo je vojnu operaciju * Na meti su snage Radničke partije Kurdistana * Pokrenuta artiljerija i avijacija Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pokrenuo je danas vojnu operaciju protiv Radničke partije Kurdistana na severoistoku Sirije.

 

Takođe je tvrdio da će vojna operacija Turske unaprediti teritorijalni integritet Sirije tako što će se njegova vojska boriti protiv napora kurdskih snaga da preuzmu kontrolu nad severoistočnim područjima te arapske zemlje.

Erdogan je rekao i da je za sada u vojnoj operaciji ubijeno "109 terorista".

Prema njegovim rečima u operaciji neće stradati civili.

- Oni nisu iskreni, samo izmišljaju - rekao je Erdogan govoreći o kritičarima Turske. Tom prilikom posebno je izdvojio Saudijsku Arabiju i Egipat.

PROČITAJTE JOŠ:

 

On je poručio i Saudijskoj Arabiji da se "pogleda u ogledalo" kad kritikuje tursku invaziju i zapitao "ko je doveo Jemen u ovo stanje?"

Egiptu je, takođe, poručio da ne može da kritikuje ovu operaciju, jer je "Egipat ubica demokratije".

Primedbe su usledile nakon što je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u sredu je rekao da Turska mora odmah da završi svoju ofanzivu na severu Sirije.

- Neće uspeti. A ako je plan Turske da stvori sigurnosnu zonu, nemojte očekivati sredstva od Evropske unije - Junker Evropskom parlamentu u Briselu u sredu.

Erdogan: Pokrenuta je operacija "Izvor sveta" glavna meta je Radnička partija Kurdistana

AUTOR: Alo.rs/Sputnjik/A.M. DATUM I VREME: 09.10.2019. 15:46 Kreće nova runda pokolja Turska vojska, Foto: Tanjug/AP Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da turska vojska pokreće vojnu operaciju na severu Sirije. Kako je rekao, vojna operacija Turske nosi naziv „Izvor sveta". AUTOR: Alo/AMN/V.M. DATUM I VREME: 09.10.2019. 13:10 Kurdi užurbano spremaju odbranu.

 

Turska je juče pokrenula ofanzivu na severoistok Sirije gde se obračunava sa Kurdima, samo nekoliko dana nakon što su se američki vojnici povukli iz te oblasti.

Tursko ministarstvo odbrane je saopštilo da su snage Turske proširile ciljeve dejstvovanja drugog dana ofanzive protiv kurdske milicije na severu Sirije. Kako javljaju turski mediji, dva sirijska sela u pograničnom području su "očišćena od terorista", prenosi AP.

Istovremeno, kurdske jedinice su uzvratile, pa je tako u sukobima kod grada Ras al-Ain ubijeno 14 turskih vojnika.

Kurdske vlasti su saopštile da je u napadima turske vojske najmanje osam civila nastradalo.

BONUS VIDEO: Rada Trajković moli Aljbina Kurtija da se pomire

 

 

 

Komentari (1)

Turska za mir

10.10.2019 15:44

Turska treba da je stabilizacijski faktor za mir na Balkanu i bliskom istoku. Saradnja sa Srbijo za bezbednost i sigurnost.