Nagorno-Karabah
EPA
Nagorno-Karabah

EPA

Nagorno-Karabah, Foto: EPA

Rezolucija francuskog senata kojom se poziva na priznavanje Karabaha lišena je zdravog razuma i ograničava mogućnost učešća Francuske u rešavanju problema, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Turske.

- Odluka senata Francuske usvojena juče o sukobu u Karabahu primer je kako se najosnovniji principi međunarodnog prava, legitimiteta i pravde ignorišu iz unutrašnjih političkih razloga. Negiramo neosnovane tvrdnje iznete u odluci na račun Turske - navodi se u saopštenju.

Napominje se da iz odluke francuskog Senata postaje jasno zašto je "rad kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, koji bi trebalo da budu neutralni, bio jednostran i nije mogao da reši ovo pitanje".

Kako navodi tursko Ministarstvo "posle agresije i provokacija Jermenije, Azerbejdžan je dao potreban odgovor i obnovio svoj teritorijalni integritet, oslobodivši teritoriju okupiranu skoro 30 godina". Ministarstvo ističe da je to otelotvorenje prava Azerbejdžana, "budući da odgovarajuće rezolucije UN nalažu jermenskoj strani da odmah i bezuslovno napusti okupiranu azerbejdžansku teritoriju".

- Poziv senata Francuske Azerbejdžanu da napusti svoje teritorije, koje je spasio od okupacije, predstavlja apsurdno, pristrasno i nečinjenično shvatanje koje se ne može shvatiti ozbiljno. Ova odluka, lišena zdravog razuma, takođe ograničava mogućnost Francuske da pruži stvarni doprinos rešavanju problema - ističe se u dokumentu.

U sredu je francuski Senat apsolutnom većinom glasova doneo rezoluciju kojom poziva vladu zemlje da prizna Nagorno-Karabah. Dokument je savetodavne prirode.

Pročitajte još: