Turska vojska
Tanjug/AP
Turska vojska

Tanjug/AP

Turska vojska, Foto: Tanjug/AP

 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da turska vojska pokreće vojnu operaciju na severu Sirije.

Kako je rekao, vojna operacija Turske nosi naziv „Izvor sveta“.

Turci će napasti svakog časa, ali najveće kurdsko uporište neće pasti u ruke Erdogana, već druge vojske! (VIDEO)

AUTOR: Alo/AMN/V.M. DATUM I VREME: 09.10.2019. 13:10 Kurdi užurbano spremaju odbranu. Turska vojska, Foto: Tanjug/AP * Turski predsednik dugo najavljuje upad na sever Sirije * Vojska i paravojne formacije spremno čekaju da udare na sirijske Kurde * Damask će nastojati da preduhitri turske snage i prvi zaposedne svoje gradove na severu zemlje Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) optužile su u ponedeljak Sirijsku arapsku vojsku (SAA) da se priprema za zauzimanje ključnog grada Manbidža na severoistoku zemlje u provinciji Alepo.

 

Prema rečima Erdogana, operacija Turske usmerena je isključivo protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana, koju Turska smatra terorističkom, kao i protiv organizacije DAEŠ.

„Zajednička operacija turske vojske i Slobodne sirijske armije pokrenuta je protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ na severu Sirije. Naš cilj je uništenje terorističkog koridora koji se uspostavlja na južnim granicama Turske, kao i da doprinesemo uspostavljanju mira u regionu“, napisao je turski predsednik na Tviteru.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Turska avijacija žestoko bombarduje Hasaku
Da je vojna akcija pokretnua potvrdila je i sirijska državna televizija saopštivši da su izvedeni prvi vazdušni napadi na mestu Ras Elajn.

Kako prenosi televizija, turska avijacija žestoko bombarduje taj grad u provinciji Haseka, iako se ne spominje da li ima žrtava.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista