S-400 u Siriji
Screenshot YouTube
S-400 u Siriji

Screenshot YouTube

S-400 u Siriji, Foto: Screenshot YouTube

Ruskih odbrambeni raketni sistem može da bude opremljen raketama različitih tipova, a njegova cena je dva puta niža od američkog PVO sistema "Patriot".

Policija Salcburg Austrija božićni sajam

Profimedia

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imao je i druge razloge da zbog S-400 uđe u sukob sa svojim partnerima iz NATO.

Činjenice ukazuju da će Turska u julu ipak dobiti ruske sisteme PVO S-400. Protestujući protiv sporazuma između Turske i Rusije, američka vlada nije ništa postigla. Vašington se plaši da će Moskva moći da iskoristi S-400 kako bi špijunirala NATO, a posebno američkog savremenog „nevidljivog lovca“, objašnjava DW.

Zbog čega je to oružje toliko posebno, ako je Ankara zbog njega rešila da se sukobi sa svojim partnerima u Alijansi?.

Patriot, protivraketni sistem

Printscreen

Patriot, protivraketni sistem, Foto: Printscreen

S-400 „Trijumf“ je sistem protivvazdušne odbrane dugog i srednjeg dometa. To je najnapredniji model u seriji naoružanja, koje je nastalo u Sovjetskom savezu nakon Drugog svetskog rata, a koje je kasnije modernizovano u Rusiji. S-400 je sposoban da obara avione i taktičke balističke rakete, kao i bespilotne uređaje na visini do 27 kilometara.

PROČITAJ JOŠ:

Sistem uključuje komandni centar, mobilnu radarsku stanicu i raketni lansirni sistem. Proizvođač je koncern "Almaz-Antej". U Rusiji tvrde da je taj sistem bolji od njegovih pandana iz SAD i Francuske.

"Dok je Zapad stvarao najbolje avione, Rusi su uvek bili lideri u proizvodnji raketa", procenjuje profesor sa Univerziteta u Birmingemu Ričard Konoli.

Međutim, Turska je verovatno imala političke razloge za kupovinu ruskog oružja, smatra autor članka. Ankaru posebno privlači mogućnost da iskoristi taj sistem protiv američkog oružja. Prema mišljenju pojedinih stručnjaka, taj sporazum sa Rusijom je signal SAD i ostalima, da se Ankara sprema da vodi samostalnu politiku odbrane.

S-400

Profimedia

S-400, Foto: Profimedia

Nakon Kine, Turska je postala druga zemlja koja je kupila S-400. Indija je takođe potpisala ugovor vredan 5,5 milijardi dolara i iščekuje isporuku sistema. Određene zemlje Persijskog zaliva takođe su zainteresovane za ruske S-400.

Sa druge strane, stručnjaci smatraju da taj sistem ima i nedostatke.

"Sistem još nije korišćen u stvarnim ratnim uslovima. Jedini sistem koji je proveren u borbi je američki '’Patriot‘, i to za vreme rata u Persijskom zalivu 1991. godine" kaže stručnjak Simon Veceman sa Stokholmskog instituta za istraživanje.

Specifičnost S-400 je u tome što može samostalno da se koristi. Još nije poznato kako će Turska štititi sam sistem od vazdušnih napada. U Rusiji u te svrhe postoji moderan sistem PVO kratkog dometa. Postoji mogućnost da Turska kupi i to. U svakom slučaju, Moskva nema ništa protiv da proda Ankari i drugo oružje.

Moskva takođe računa na transfer tehnologije iz Rusije. Određeni delovi S-400 proizvode se u turskim fabrikama, ali to je pre „simboličko učešće“, smatraju stručnjaci. Kako prenosi DW, prema nepotvrđenim podacima, Moskva je odbila da Ankari omogući pristup elektronskim podešavanjima sistema, na primer, softveru, koji prepoznaje ko je svoj, a ko tuđi. Pored toga, u Rusiji se aktivno radi na razvoju novog sistema S-500 „Prometej“, koji će biti spreman za upotrebu oko 2020. godine.

Ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov tvrdi da se već može pokrenuti masovna proizvodnja tog modela. Novi sistem će imati veći domet i moći će da obara satelite sa niskih orbita.