Redžep Tajip Erdogan
AP
Redžep Tajip Erdogan

AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP

Pozivajući se na neimenovane izvore iz američke administacije, agencija navodi da je ova odluka doneta kao reakcija na neodustajanje Ankare od kupovine ruskog odbrambenog raketnog sistema S-400.

Džulijan Asanž

Tanjug/AP

Troje američkih zvaničnika, koji su ove nedelje razgovarali s Rojtersom pod uslovom da ostanu anonimni, ostavili su otvorenu mogućnost da se ova odluka promeni, u slučaju da Turska izmeni svoje planove.

Oni su naglasili i da se odluka odnosi samo na nove obuke, dok će one koje su u toku biti sprovedene do kraja.

Portparol turskog ministarstva odbrane odbio je da komentariše ove navode agencije, a Pentagon je odbio da se izjasni da li će prihvatiti nove turske pilote.

PROČITAJ JOŠ:

Međutim, iz Pentagona se ističe da se intenzivno vode pregovori o prodaji američkog raketnog odbrambenog sistema Patriot Turskoj.

"Trenutno se četiri turska pilota obučavaju u američkoj vazdušnoj bazi u Arizoni, a dva turska pilota rade kao instruktori. Osim ovih šest turskih oficira, još 20 pripadnika tehničkog osoblja se obučava u američkim bazama", saopštio je Pentagon.

Objavljivanje ove odluke o pilotima prati nagoveštaje da Turska napreduje s kupovinom ruskog raketnog sistema.

Fabrika, radnici

Shutterstock

Ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je 22. maja da se turska vojna lica obučavaju u Rusiji da koriste S-400 i da rusko osoblje može doći u Tursku.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u utorak da "ne dolazi u obzir" da se Turska povuče iz sporazuma s Moskvom.

Erdogan je dodao i da SAD "nisu dale tako dobru ponudu kao S-400".

Odnosi dva NATO saveznika su već mesecima pogoršani zbog sporne turske odluke o kupovini oružja od Rusije, za koje Vašington tvrdi da predstavlja pretnju za njihove avione F-35, koje Turska takođe planira da kupi.

Turska je pokazala interesovanje za kupovinu 100 američkih aviona a vrednost ovakve nabavke procenjuje se na devet milijardi dolara.

Foto robot

POLIZEI.GV.AT

SAD poručuju da Turska ne može imati oboje, ali su do sada izbegavali preduzimanje koraka u cilju ograničenja ili zaustavljana planiranih obuka turskih pilota, a ovaj novi potez Vašingtona može biti tumačen kao velika neprijatnost za Tursku, navodi agencija.

Ako bi Turska bila isključena iz programa F-35, to bi bila jedna od najozbiljnijih kriza u novijoj istoriji u odnosima dva saveznika, ocenjuju eksperti.

Opterećenja u njihovim vezama već se protežu od aviona F-35 do sukobljenih stavova u vezi sa strategijom za Siriju, sankcijama SAD prema Iranu, kao i pritvaranja konzularnog osoblja SAD u Turskoj.

Turska lira je u danas oslabila čak za 1, 5 odsto pre nego što je delimično povratila svoju vrednost, a ova valuta je izgubila skoro 10 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar ove godine, delimično zbog slabljenja diplomatskih veza i rizika od sankcija SAD ako Turska ne odustane od kupovine ruskih sistema S-400, navodi Rojters.