Redžep Tajip Erdogan
EPA
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA

Ali, samo su dve stolice pripremljene. Na njih sednu dvojica muških predsednika, a Ursula von der Lejen ostaje zbunjena, promumlja nešto, gleda gde bi sela pa sedne postrani, na kauč. Nasuprot joj je turski ministar spoljnih poslova.

Svakako neugodna situacija, koja je postala glavna tema u Briselu tokom celog današnjeg dana, znatno više od problema s vakcinama. Mnogi su postavljali pitanja je li to Erdogan namerno "ponizio" predsednicu Evropske komisije ili je to samo mali "protokolarni gaf", a u šta retko ko ko poznaje tursku opsednutost detaljima u protokolu veruje. Ili je jednostavno problem u odnosima između Evropske komisije i Evropskog veća.

Nije problem samo u tome što turski domaćini nisu osigurali ravnopravni tretman i za predsednicu Evropske komisije, već i u tome što je predsednik Evropskog veća Šarl Mišel na to pristao, seo i ostavio Von der Lejen da se smesti postrani.

U sedištu Evropske komisije, gde su novinari gotovo sat vremena postavljali pitanja o tom događaju, pokušali su ostaviti utisak da "ne rade nikakvu priču od svega toga". Ali bilo je očito da su uvređeni i da takvo ponašanje smatraju nedopustivim.

PrEvropske komisije Eric Mamer rekao je da je prema protokolu predsednica Evropske komisije i članica Evropskog veća te da uživa isti rang. No je li ona kao "članica" Evropskog veća u istom rangu s predsednikom veća, o tome nije bilo pojašnjenja., Svakako je dosad bila praksa da su predsednici Evropskog veća i Evropske komisije nastupali zajedno, imali isti tretman kada su zajedno išli nekome u posetu.

Neugodni prizor s ovim "gafom" ostavio je u drugom planu sadržaj razgovora u Ankari koji je trebao biti znatno važniji, od problema s ilegalnom migracijom, preko napetosti između Turske i Kipra te Turske i Grčke, do nedavne turske odluke o napuštanju Istanbulske konvencije. Upravo je Von der Lejen oštro kritikovala takvu odluku Turske i pozvala na poštovanje te konvencije koja štiti prava žena. Je li to možda razlog takvog tretmana Von der Lejen tokom poseta Turske ili nije, takođe je stvar nagađanja.

Komentari (1)

Ruza

07.04.2021 19:27

Dzentlamenski nema sta.Bar jedan od njih da je ponudio stolicu a ono ni jedan.Sramota za Turskog Sultana.