Vakcina
Tanjug/AP
Vakcina

Tanjug/AP

Vakcina, Foto: Tanjug/AP

„Efikasnost vakcine sastoji se od njene imunološke i preventivne efikasnosti. Prema rezultatima 1. i 2. faze kliničkih ispitivanja, imunološka efikasnost vakcine ‘EpiVakKorona’ je 100 odsto“, ističe se u saopštenju.

Proizvodnja antitela na kovid 19 nakon vakcinacije „EpiVakKoronom“ kod onih koji su preležali kovid može se odvijati brže, ali nema razloga da se veruje da će antitela biti više, dodaje se u saopštenju.

Da li ćete se vakcinisati protiv koronavirusa?

 

Takođe se navodi da prisustvo antitela na virus korona ne predstavlja kontraindikaciju za vakcinaciju ovim preparatom, već može ojačati postojeći imunitet.

„Postojanje antitela nije prepreka za imunizaciju peptidnom vakcinom ‘EpiVakKorona’, koja u tom slučaju može ojačati postojeći imunitet“, ističe se u saopštenju Rospotrebnadzora.
U saopštenju se takođe podseća da odluku o vakcinaciji donosi lekar, da nakon preležane bolesti čovek treba da se oporavi i ojača, te je stoga neophodno vakcinisati se nakon konsultacije sa lekarom.

U oktobru prošle godine predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je registrovana druga ruska vakcina protiv virusa korona, koju je razvio Državni Naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“. Postregistraciona ispitivanja vakcine počela su 26. novembra.

Ministarstvo zdravlja Rusije izdalo je 18. novembra dozvolu centru „Vektor“ za sprovođenje postregistracionih ispitivanja vakcine protiv virusa korona „EpiVakKorona“.