TOTALNI HAOS U FRANCUSKOJ Emanuel Makron se sprema da promeni zakon zbog HAVARIJE koja se odvija na ulicama (FOTO/VIDEO)

Policija je na protestima upotrebila suzavac nakon što su demonstranti ispalili vatromet

Francuska, protesti, Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Na hiljade demonstranata okupilo se na ulicama Pariza da izrazi protest zbog policijske brutalnosti i planova bezbednosne politike predsednika Emanuela Makrona za koje tvrde da podrivaju građanske slobode.

Policija je na protestima upotrebila suzavac nakon što su demonstranti ispalili vatromet u njihovom pravcu, a grupa mladića razbila je izlog jedne prodavnice. 

Demonstranti su nosili transparente "Francuska – zemlja policijskih prava" i "Povucite zakon o bezbednosti".

- Idemo ka sve većem ograničavanju sloboda, nema opravdanja za tako nešto - rekla je jedna od učesnica protesta.

Makronova stranka je ove nedelje saopštila da će izmeniti predloženi zakon koji nastoji da ograniči deljenje fotografija i snimaka policijskih službenika, nakon što je naišao na snažan otpor javnosti i levice.

Nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je krajem novembra nakon što je nekoliko policijskih službenika pretuklo muzičkog producenta afričkog porekla Mišela Zeklera, a za ovaj incident građani su saznali nakon što se na internetu poojavio snimak nasilja.

Kritičari tvrde da bi originalni predlog zakona omogućio da zloupotreba ovlašćenja od strane policijskih službenika prođe nekažnjeno, a koje mnogi aktivisti za ljudska prava otpužuju za rasizam. Mnogi tvrde da čak i izmenjen predlog zakona ne predstavlja napredak u tom pravcu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi