Eksplozija u Tel Avivu
Twitter/Printscreen/Local Focus
Eksplozija u Tel Avivu

Twitter/Printscreen/Local Focus

Foto: Twitter/Printscreen

Dvoje ljudi je poginulo, a najmanje šest je ranjeno u današnjoj eksploziji privatnog autobusa koji je u Kabulu prevozio zaposlene jedne avganistanske televizijske stanice.

Foto: Shutterstock

Prema preliminarnim nalazima istrage, uzrok je eksploziv koji je za vozilo bio pričvršćen magnetima, a poginuli su vozač i jedan novinar. Do eksplozije je došlo tokom večernjeg povećanog intenziteta saobraćaja, a odgovornost za napad do sada nije preuzela nijedna militantna grupa, navodi Rojters.

- Možemo da potvrdimo da su jedan novinar i vozač poginuli na licu mesta - izjavio je Džavid Farhad, direktor televizijske stanice "Kuršid", ali nije naveo druge pojedinosti.

U sličnom napadu prošle godine, dvoje zaposlenih iste televizijske stanice je ubijeno, a dvoje drugih ranjeno.

 Foto: Shutterstock

Kako podseća Rojters, novinari u Avganistanu učestalo su meta napada talibana i drugih islamističkih pobunjenika a, prema statistici organizacije Reporteri bez granica, tokom 2018. na taj način je život izgubilo čak 15 novinara.

Prošle godine, talibani su upozorili avganistanske medije da prestanu sa emitovanjem navodnih antitalibanskih izjava, a pre četiri godine je, u napadu talibanskog bombaša samoubice, poginulo sedam novinara televizije "Tolo", najveće privatne televizijske stanice u Avganistanu.