Boris Džonson, Bregzit
Tanjug/AP
Boris Džonson, Bregzit

Tanjug/AP

Boris Džonson, Bregzit, Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je u sredu da je teroristička pretnja s kojom se Turska suočava od strane Radničke partije Kurdistana (PKK) "stvarna stvar", dodatno ističući da turske vlasti imaju pravo da brane svoju zemlju.

Govoreći na konferenciji za štampu nakon samita NATO-a u Londonu, Džonson je rekao da se na "dobrom" sastanku na marginama samita u utorak sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

- Razgovarali smo o velikoj složenosti situacije na severu Sirije - rekao je Džonson.

Džonson je rekao da su "jasno prepoznali ogroman pritisak sa kojim se Turska suočava" od 4 miliona izbeglica koje borave tamo i "terorističke pretnje PKK-a".

- Mora se priznati da je to stvarna pretnja sa kojom se suočava Turska - pozvao je premijer.

Džonson je rekao da planovi Turske na severu Sirije moraju biti shvaćeni i "moramo izbeći bilo kakve nesporazume između saveznika u NATO-u".

- Dogovorili smo se da nastavimo sa tim razgovorima - dodao je.

Tursko poreklo Borisa Džonsona

Da podsetimo, Boris Džonson je rođen 19. juna 1964. godine u Njujorku. Otac mu je turskog porekla, naime njegov pradeda je bio Osman Kemal koji se pokrstio kao Vilfred Džonson, dok je njegova baka potomak vanbračne veze kralja Džordža II što ga dovodi u rođačke veze sa velikim brojem plemića pa čak i sa Dejvidom Kameronom. Sa majčine strane ima rusko-jevrejske korene. Sa porodicom se preselio u London kada je imao pet godina. Studirao je klasične nauke na Univerzitetu u Oksfordu, a nakon studija se vratio u London.