Džo Bajden i Džili Bajden
EPA/ ERIN SCHAFF
Džo Bajden i Džili Bajden

EPA/ ERIN SCHAFF

Džo Bajden i Džili Bajden, Foto: EPA/ ERIN SCHAFF

Pregovori Bajdenovog tima i predstavnika Irana traju već tri nedelje, preneo je francuski „Figaro“, pozivajući se na neimenovane izvore, bliske „krugovima moći u Teheranu“.

„Razgovori su vođeni u Njujorku između Madžita Tahta Ravančija, iranskog predstavnika u Ujedinjenim nacijama i članova Bajdenovog tima. Uskoro ćemo saznati da li su bili uspešni“, rekao je izvor „Figaroa“.
Francuski list navodi da velike evropske zemlje, kao što su Francuska, Velika Britanija i Nemačka, nisu bile upoznate sa tim razgovorima.

Donald Tramp

EPA/JIM LO SCALZO

Donald Tramp, Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Trampova administracija bila je u veoma napetim odnosima sa Iranom, a iranski predsednik Hasan Rohani, na dan Bajdenove inauguracije, pozvao je novog američkog predsednika da vrati SAD u nuklearni sporazum. Teheran je izrazio spremnost da „u potpunosti poštuje odredbe sporazuma ukoliko je Bajdenova administracija spremna na isto i ukoliko je spremna da mu se vrati, bez postavljanja novih uslova“.

Hasan Rohani

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Hasan Rohani, Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Sjedinjene Države povukle su se iz tog sporazuma 2018. godine, a Iran je tada zapadnim zemljama dao rok od godinu dana da naprave trgovinske mehanizme kako bi bile izbegnute američke sankcije. Budući da to nije uspelo, Teheran je saopštio da odustaje od nekih odredbi sporazuma, ali da nema nameru da razvija nuklearno naoružanje. Takođe, Iran je naveo da je spreman da se vrati sporazumu kada i SAD učine isto.

Nuklearni sporazum potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Rusija, kina, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Evropska unija. On je predviđao ukidanje sankcija Iranu u zamenu za obavezu Teherana da redukuje svoj nuklearni program i da se obaveže kako neće razvijati nuklearno oružje.

Pročitajte još: