Džo Bajden
Ilustracija
Džo Bajden

Ilustracija

Džo Bajden, Foto: Ilustracija

Istovremeno, moguće imenovanje diplomate Viktorije Nuland na poziciju američkog državnog podsekretara svedoči o tome da će biti upotrebljena sva dostupna sredstva u tu svrhu – od vojnih do hibridnih, upozorava portal.

Nemački novinar smatra će ovog puta Vašington na čelu sa Bajdenom želeti konačno rešenje krize i da je pitanje da li će Rusija uspeti da se odupre pritisku Amerike.

Prema navodima portala, ukoliko Bajden zaista imenuje Nulandovu, to će biti „plus“ za Ukrajinu ─ vatrenu pristalicu antiruske politike.

Plan Nulandove za suprotstavljanje Kremlju

Viktorija Nuland smatra da bi SAD ove godine trebalo da stanu na čelo demokratija čitavog sveta radi efikasnije borbe protiv Kremlja.

Viktorija Nuland

EPA/Nake Batev

Viktorija Nuland, Foto: EPA/Nake Batev

Prema njenom mišljenju, Zapad mora da preduzme konkretne korake da Moskvi podigne troškove konfrontacije i militarizacije. Pod tim koracima ona podrazumeva održavanje velikih odbrambrenih budžeta, dalja modernizacija nuklearnog oružja u vlasništvu Amerike i njenih saveznika, korišćenje novih vrsta raketa i sistema protivvazduhoplovne odbrane, stvaranje stalnih vojnih baza duž istočke granice NATO-a, kao i povećanje broja zajedničkih vežbi.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pročitajte još: