Saudijska Arabija, protesti
EPA
Saudijska Arabija, protesti

EPA

Saudijska Arabija, protesti, Foto: EPA

Jednoj ženi je odrubljena glava a još namanje dve osobe ubijene su juče oko 9 sati ujutru u napadu nožem u crkvi Notr-Dam u Nici. Povređeno je više od deset ljudi, a policija je samo 10 minuta posle napada uhapsila napadača koji je, prema rečima svedoka, tokom krvavog pira u crkvi urlao: “Alah uakbar!”.

U gradu Avinjonu je samo dva sata kasnije, uz identične povike „Alah uakbar“, muškarac naoružan nožem nasrnuo na policijsku patrolu koja je odmah otvorila vatru i usmrtila napadača.

Francuski mediji javljaju da su policajci u Nici ranili napadača koji je u teškom stanju prevezen u lokalnu bolnicu. Vlasti nisu objavile njegov identitet, ali list „Figaro“ navodi da terorista ima oko 20 godina i da je tokom napada uzviknuo i „Brahim“, što je verovatno njegovo ime. Gradska četvrt u kojoj se nalazi crkva je blokirana, gradom su juče patrolirali pripadnici francuske specijalne antiterorističke jedinice GIGN (Groupe d’intervention de la Gendarmerie Nationale) a ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen rukovodi kriznim štabom. Gradonačelnik Nice Kristijan Estrozi izjavio je da su žrtve u hramu, među kojima je i crkvenjak, ubijene na „najužasniji mogući način“

- Nema sumnje da se radi o gnusnom terorističkom aktu islamskih ekstremista. Ovo je čin koji se rečima ne može opisati. Posle napada u školi na nastavnika Samijela Patija, islamo-fašističko varvarstvo je odlučilo da izvrši napad u crkvi.

Nica je opet na udaru islamo-fašizma, a svi mi moramo da učinimo sve što je u našoj moći da ga uništimo – rekao je gradonačelnik, koji je od vlade u Parizu zatražio da privremeno zatvori sve crkve i druga javna mesta za koja postoji bojazan da bi mogla da budu meta terorista.

Samo dva sata kasnije, u Avinjonu, jedan muškarac je, uz povike „Alah uakbar“ pokušao nožem da napadne patrolu policije, koja je odmah otvorila vatru i ubila napadača. Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma otvorilo je istragu oba događaja, kvalifikujući ih kao „ubistvo i pokušaj ubistva u vezi sa terorističkim poduhvatom“ i „zločinačko terorističko udruživanje“.

Mediji podsećaju da je Nica bila na meti terorista i u julu 2016. godine, kada je stanovnik Nice, musliman poreklom iz Tunisa, kamionom uleteo u masu šetača i ubio 87 ljudi, među kojima i desetoro dece.

Napadnut francuski konzulat u Saudijskoj Arabiji

Pripadnik obezbeđenja francuskog konzulata u Džedi izboden je juče nožem kada je sprečio muškarca da uđe u prostorije konzulata. Saudijske vlasti su potvrdile da je Saudijac „oštrim predmetom“ naneo povrede čuvaru konzulata, nakon čega je uuhapšen. Istovremeno, posle napada u Nici i Avinjonu, u Iraku, Palestini, Bangladešu, Somaliji i Pakistanu održani su masovni antifrancuski protesti tokom kojih su demonstranti palili francuske zastave i portrete predsednika Emanuela Makrona. Inače, muslimani širom svezta su juče obeležavali „Mavlid“, dan rođenja proroka Muhameda.

Podrška Francuskoj iz EU, ali i iz Turske

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen osudila je brutalne napade u Nici i Avinjonu i poručila da je “svim srcem” uz Francusku. „Cela Evropa je solidarna sa Francuskom. Ujedinjeni smo i odlučni u borbi protiv varvarizma i fanatizma“, napisala je na Tviteru, dok je šef diplomatije EU Žozep Borelj poručio da je duboko portresen “varvarskim atentatima“. Britanski premijer Boris Džonson je na francuskom jeziku napisao da Velika Britanija „čvrsto stoji uz Francusku u borbi protiv terora i netolerancije”. Terorističke napada u Francuskoj osudila je i Turska: ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju izrazilo „solidarnost sa narodom Francuske“. „Ubijanje ljudi i upotreba nasilja ne mogu se opravdati nikakvim razlogom. Očigledno je da oni koji su izvršili ovaj divljački napad na svetom mestu nemaju nikakvog poštovanje prema verskim, ljudskim i moralnim vrednostima“, ističe se u saopštenju.

Pročitajte još