Džamal Kašogi
AP
Džamal Kašogi

AP

Džamal Kašogi, Foto: AP

 

Ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija godinu dana posle jezivog ubistva i dalje uznemiruje javnost. Na videlo isplivali su novi detalji ovog monstruoznog masakra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

Dve osobe koje su imale pristup tajnim snimcima koji se vezuju za ubistvo saudijskog novinara u emisiji "Panorama", koja se emituje na BBC prepričale su nove jezive detalje ovog zločina. Turske vlasti dozvolili su Agnes Kalamard, specijalnom istražitelju UN za vansudska pogubljenja i Helen Kenedi, britanskoj advokatici, da preslušaju turske tajne snimke.

Telo špijuna osumnjičenog za ubistvo Kašogija pronađeno obešeno u ćeliji!

AUTOR: Tanjug/Alo.rs/M.Ž. DATUM I VREME: 29.04.2019. 11:50 Jedan od dvojice osumnjičenih da su špijunirali za Ujedinjene Arapske Emirate, izvršio je samoubistvo u turskom zatvoru, saopštilo je Ministarstvo pravde Džamal Kašogi, Foto: AP Dvojica osumnjičenih uhapšeni su 19. aprila i priznali su da su špijunirali za UAE , a Turska istražuje da li je jedan od njih povezan sa ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija.

 

Kenedi je govorila o hladnokrvnosti saudijskog tima za ubistvo dok su tekle završne pripreme za likvidaciju uoči Kašogijevog dolaska u konzulat.

“Mogao se čuti njihov smeh. To je odvratno… Čekali su u konzulatu, znajući da će taj čovek ući i da će ga ubiti, a zatim i iseći na komade.” Dok su Kašogi i Čengiz dolazili prema konzulatu, Maher Abdulaziz Mutreb i forenzički patolog Al-Tubaigy vodili su šokantan telefonski razgovor. Kenedi tvrdi da su razgovarali o obdukciji i da su se smejali, prenosi Al Jazeera Blakans.

“Obično slušam muziku dok režem leševe, a ponekad pijem kafu i pušim”, rekao je Al-Tubaigyji tokom razgovora.

“Ovo je prvi put u životu da moram seći komade na zemlji. Čak i ako ste mesar, morate obesiti životinju da to učinite”, dodao je. Kenedi kaže da se na snimcima zatim čuje kako “razgovaraju o tome kada će Kašogi stići i kažu: ‘Je li stigla životinja koju treba žrtvovati?'”.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Posle Kašogija dolaska u konzulat, navodno se može čuti kako tim za atentat nagovara Kašogija da pošalje sinu poruku ne bi li uverio porodicu da je dobro. Međutim, Kašogi je to odbio napraviti. Kenedi tvrdi da se zatim kasnije može primetiti promena u njegovu glasu od samouverenog čoveka do prestrašene osobe.

“Napetost i užas se povećavaju, a zatim postaje jasno da će se dogoditi nešto kobno”, rekla je Kenedi.

Ubijeni novinar je LIČNOST GODINE! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 11.12.2018. 15:09 Ubijeni američki novinar saudijskog porekla Džamal Kašogi je proglašen za ličnost godine u izboru prestižnog magazina Tajm Džamal Kašogi, Foto: EPA Kako se navedeno, laureati su i "drugi novinari", koji su nazvani "čuvarima".

 

“Nešto je apsolutno zastrašujuće u toj promeni glasa. Okrutnost situacije prenosi se na vas samim slušanjem zapisa”, dodala je.

Calamard je rekla da nije sigurna koliko je Kašogi bio svestan planova Saudijaca da ga ubiju, ali smatra kako je bio svestan da ga pokušavaju oteti. Na snimkama se čuje kako pita: “Hoćete li mi dati injekciju?” Odgovorili su mu: “Da”. Kašogi je dva puta postavio pitanje hoće li ga oteti, nakon čega je upitao: “Kako se to može dogoditi u konzulatu?”. Zatim se čuju zvukovi koji ukazuju da su ga pokušali udaviti stavljanjem plastične kese oko glave. Usta su mu bila nasilno zatvorena.

Nakon toga čuje se kako neko ko zvuči kao Mutreb govori ostalima vezano za Al-Tubaigyja: “Pusti ga da seče!”, tvrdi Kenedi. “Gotovo je”, neko viče nakon nekog vremena, a drugi uzvikuje: “Skini to, skini! Stavi ovo na njegovu glavu! Zamotaj je!”. Kenedi je rekla kako iz snimke može samo pretpostaviti da su mu odsekli glavu.

BONUS VIDEO: Dojava o bombi ispred skupštine Srbije