Dajmond princes
Printscreen/Youtube
Dajmond princes

Printscreen/Youtube

Dajmond princes, Foto: Printscreen/Youtube

- Dvoje srpskih državljana, koji su bili putnici na brodu "Diamond Princeš", zdravi su, ali nisu želeli da budu evakuisani avionom Vlade Italije, već ih je Ambasada Srbije prevezla na tokijski aerodrom odakle će komercijalnim letom doputovati u Srbiju - izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je u pisanoj izjavi naveo da su dvoje srpskih državljana juče kasno uveče dobili obaveštenje da će im danas biti dozvoljeno iskrcavanje sa broda.

Dodao je da su oni tokom današnjeg dana dobili potvrdu da su 17. februara testirani i da su negativni na korona virus posle čega su se, kako navodi, iskrcali sa broda.

Odatle su prevezeni u hotel u Tokiju gde ih je sačekao predstavnik Ambasade Srbije.

- Oboje su zdravi i zadovoljni završetkom karantina i mogućnošću da se posle dužeg vremena vrate kući - naveo je Dačić.

Kada je reč o 12 državljana Srbije, članova posade na brodu "Diamond Princeš", oni se, kako se navodi, i dalje osećaju dobro, a dvoje od njih, koji su testirani, dobili su nalaz da su zdravi.

Korona virus

Shutterstock

Korona virus, Foto: Shutterstock

Najavljeno je da će oni, koji nisu do sada testirani na korona virus, biti testirani u narednim danima.

Tokom današnjeg dana brod je napustilo 500 putnika, a očekuje se da svi putnici budu iskrcani sa broda do kraja sutrašnjeg dana posle čega će kompanija doneti odluku o dinamici napuštanja broda od članova posade.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Japana, juče je registrovano novih 79 pozitivnih slučajeva posle čega je ukupan broj pozitivnih na korona virus na brodu porastao na 621 od 3.011 do sada testiranih.

Ambasador Srbije u Japanu, Nenad Glišić, ranije je izjavio da su se dvoje državljana Srbije, koji su bili u karantinu na kruzeru u Jokohami, ukrcali na let za Evropu, a da su ostali naši državljani, koji su inače članovi posade, uglavnom dobro.

Na brodu, koji je bio u karantinu od 3. februara, bilo je 3.700 putnika iz 50 zemalja, medu nijima i 14 državaljana Srbije.