Berlin
Profimedia.rs
Berlin

Profimedia.rs

Berlin, Foto: Profimedia.rs

Tužilaštvo u Landshutu je podiglo optužnicu protiv osmorice muškaraca - istražitelji smatraju da su optuženi deo mreže za koju se tvrdi da je između septembra 2017. i aprila 2018. godine u Nemačku prokrijumčarila oko dve tone kokaina. Optužnica ih tereti za "ilegalnu i nezakonitu trgovinu velikim količinama narkotika uz formiranje bande".

PROČITAJ JOŠ:

Optužnica je posebna, zato što je islednicima, kako se čini, uspelo da uhvate počinioce koji spadaju u srednji sloj međunarodne narko-mafije. To proističe iz sudskih dokumenata koji su dati na uvid novinarima nemačkih javnih servisa NDR i BR te lista Zidojče cajtung.

Kriminalne radnje su otkrivene u septembru 2017. nakon što je osoblje nekoliko samoposluga u Bavarskoj u isporučenim kartonima za banane otkrilo pakete sa kokainom. Islednici su ustanovili da neko provaljuje u skladišta za voće iz kojih se ono distribuira po Nemačkoj i Evropi. U akciji u kojoj je učestvovalo oko 500 istražitelja, policajaca i tužilaca, rasvetljen je način "poslovanja" kriminalaca.

Kokain je sakrivan u pakete s bananama. Banane bi se potom isporučivale firmama u Nemačkoj, koje su ih skladištile u specijalnim halama za sazrevanje voća. Počinioci bi potom provaljivali u te hale i uzimali kokain, u proseku do 320 kilograma po provali. Prema navodima nemačkih istražitelja, provalnici su iz Albanije avionima prebacivani u Nemačku.

PREPORUČUJEMO:

Tokom istrage je Bavarska kriminalistička policija registrovala osam provala u hale sa voćem u Bavarskoj, Hesenu, Severnoj Rajni-Vestfaliji i Sarskoj oblasti. Na snimcima kamera za nadzor se vidi da su počinioci delom bili naoružani. Prisluškivanjem telefona i nadziranjem elektronske komunikacije osumnjičenih, istražitelji su na kraju ušli u trag narko-mreži.

Grupom se kontrolisalo i upravljalo iz Hamburga. Tamo je 21-godišnji Dario L, jedan od glavnooptuženih, iznajmio stan. U tom stanu istražitelji su kasnije pronašli i naloge za isporuku banana. Smatra se da je Dario L. bio zadužen za logistiku, dok je 25-godišnji Klajdi D. komandovao bandom provalnika. Šef obe grupe je bio Alberto K. (40).

U aprilu 2018. godine nemačka policija je u akciji sprovedenoj širom zemlje uhapsila nekoliko osoba. Pretraženi su stanovi u Arenzburgu, Hamburgu i Hanoveru i nađeni su dva revolvera i više od 30.000 evra.

Četvorica muškaraca su već u decembru 2018. osuđena u Hamburgu. Njihov zadatak je bio da kao kuriri iz Hamburga u Holandiju prebace oko 180 kilograma kokaina. Osuđeni su na po nekoliko godina zatvora, a Hamburško tužilaštvo je saopštilo da želi reviziju procesa jer smatra da je kazna preblaga.

Druga grupa koju čine osmorica optuženih trenutno je u pritvoru u Landshutu.

Među njima su i neki koji spadaju u "krupnije ribe" i za koje se smatra da su komandovali delovima bande. Peter Keler iz Bavarske carinske policije kaže da je uspeh policije nešto što će ostaviti utisak na narko-scenu i dodaje da je uspešna istraga bila udar na "vitalnu mrežu" kriminalaca – ali i predviđa da će uhapšeni članovi bande biti brzo zamenjeni novim.

Ostali članovi bande koji vuku glavne konce i koji su, kako se pretpostavlja, aktivni u Albaniji, Holandiji i Južnoj Americi, još nisu uhapšeni. Prema informacijama pomenutih medija, poslednjih meseci su i u drugim evropskim zemljama u zalihama banana nađene pošiljke kokaina koje stižu iz Ekvadora.

Jerg Bajzer koji pri bavarskoj Službi za borbu protiv kriminala vodi istragu o tome, rekao je za NDR da se istraga nastavlja i dodao: "Pokušavamo da otkrijemo vrh bande, glavne organizatore koji vuku sve konce i tu se oslanjamo na intenzivnu međunarodnu saradnju".

Advokat Hubertus Verner je jedan od branilaca u predstojećem sudskom postupku. Ukazuje da će tek samo suđenje pokazati kakva je težina dokaza koji budu izneti. On posebno kritikuje nadzor nad telekomunikacionim vezama i prisluškivanje telefonskih razgovora – to smatra "nadziranjem bez povoda", koje je po njegovom mišljenju "pravno problematično i nije u skladu sa krivičnim zakonom.