Atina
Twitter/Printscreen
Atina, Foto: Twitter/Printscreen

 

* Antiameričke demonstracije se održavaju u Atini

* Održavaju se  u čast 46. godišnjice ustanka Politehničkog fakulteta protiv hunte "crnih pukovnika" 1973. godine

* Nekoliko stotina studenata donelo je okrvavljene grčke zastave do američke ambasade, otpevalo grčku himnu i razišlo se

U toku su masovne demonstracije u čast sećanja na ustanak. Demonstranti nose transparente i skandiraju: "Napolje SAD, napolje NATO i njihove baze".

Vazdušni prostor Atine ugrožen, armija podigla presretače!

AUTOR: ALO.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 29.10.2019. 13:20 - 29.10.2019. 13:46 Sve u skladu sa međunarodnim zakonima Avioni F 16, Foto: Printscreen: Youtube * Dva turska borbena aviona F-16 ušla su danas u vazdušni prostor Atine * Turski vojni avioni preleteli su u 12:30 ostrva Lipisi na visini od oko 7.300 metara * Grčki borbeni avioni prepoznali su i presreli turske letelice Dva turska borbena aviona F-16 ušla su danas u vazdušni prostor Atine, bez najave plana leta.

U povorci je bio i bivši premijer Aleksis Cipras, koji je izgubio izbore u julu, zajedno sa drugim zvaničnicima partije Siriza. Mnogo ljudi je od petka položilo vence i karanfile ispred Nacionalnog tehničkog univerziteta, gde su tenkovi probili kapiju i u krvi ugušili pobunu.

Pročitajte još:

Manifestacije se održavaju uz jako obezbeđenje policije. U centru grčke prestonice raspoređeno je više od 5.000 policajaca, a celog dana je centralni trg Sintagma i okolne rejone nadletao helikopter.

Ustanak studenata Tehničkog fakulteta protiv vojne hunte 1973. godine bio je žestoko ugušen, ali je doveo do njenog pada. Svake godine ovaj datum se obeležava tri dana. Stanovnici Atine i političari polažu cveće i vence na spomenik koji se nalazi u krugu Politehničkog fakulteta. Trodnevne manifestacije završavaju se sa dva marša u pravcu američke ambasade.

Grci optužuju SAD da su podržavali huntu u periodu od 1967. do 1974. godine, i tradicionalno, na godišnjicu ustanka, studenti preko dana odlaze do ambasade SAD sa okrvavljenim grčkim zastavama, dok se uveče održavaju masovne demonstracije.

BONUS VIDEO: Gori auto na Pančevačkom Putu