Boris Džonson
Tanjug/AP
Boris Džonson

Tanjug/AP

Boris Džonson, Foto: Tanjug/AP

 

U poređenju sa potrošačkom groznicom kod laburista, manifest torijevaca je model fiskalnih ograničenja.

Umesto obećanja velike potrošnje, Džonsonova suštinska poruka – o Bregzitu i finansiranju javnih službi – usmerena je na osiguravanje pobede na izborima.

Objavljujući manifest Konzervativne partije u Telfordu, Džonson se zavetovao da će svoj sporazum o povlačenju Velike Britanije iz Evropske unije staviti u parlament pre Božića i isključio mogućnost produženja perioda tranzicije.

On je obećao da će troškove držati pod kontrolom, dok će istovremeno omogućiti porodicama smanjenje poreza i investirati 100 milijardi funti u infrastrukturu. Za Britance je najvažniji njegov plan o povećanju radne snage u zdravstvenim centrima, konkretno 50.000 medicinskih sestara više u bolnicama širom zemlje.

- Izbor nikad nije bio ozbiljniji – između nazadnog socijalizma i senzibilnog torijevskog konzervatizma – rekao je Džonson i ismejao Korbinovu odluku da zauzme neutralan stav na drugom referendumu.

– On je uvek bio neodlučan, ali sada nije tako siguran.

Lider laburista optužio je konzervativce da pomažu bogatima.

- Nakon decenije smanjenja sredstava zdravstvu, policiji i školama sve što Boris Džonson nudi je više istog tog – rekao je Korbin.

Stariji torijevci su priznali da su preduzeli “preventivno bezbedni” pristup sa svojim manifestom, nakon katastrofalnog otkrivanja onog Tereze Mej 2017, koji ju je verovatno koštao većine u donjem domu parlamenta.Otkrivanje torijevskog manifesta događa se u vreme kad nekoliko anketa govori da konkurentski laburistički nije prošao dobro kod glasača, što je konzervativcima dalo dvocifreno vođstvo. Prema jednoj anketi na putu su da imaju većinu od 48 odsto.