ODMAZDA ZA ISPALJIVANJE MINA Donjeckoj vojsci dozvoljeno otvaranje vatre na položaje snaga Ukrajine!

Rukovodstvo Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike dozvolilo je svojim jedinicama da preventivno pucaju na položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Donjeck Ukrajina vojska
Donjeck Ukrajina vojska, Foto: EPA/DAVE MUSTAINE

Prema rečima portparola milicije, to je neophodno da bi se „stanovništvo zaštitilo od ukrajinskog terora“. Pripadnicima ustaničkih snaga dozvoljeno je da otvore „preventivnu vatru za suzbijanje i uništavanje neprijateljskih žarišta“.

U DNR su se takođe požalili da međunarodni posmatrači ne reaguju na granatiranje teritorija republike. Ranije je saopšteno da je ukrajinska vojska ispalila stotinak mina na naselje Lenjinsko.

„U protivnom, zadržavamo pravo da pružimo adekvatan odgovor“, dodao je predstavnik milicije.

Ubistvo Zaharčenka
 Foto: AP/Alexander Yermochenko

Minski sporazumi

Sukob u Donbasu regulisan je Minskim sporazumima iz 2015. godine. Prema njima, strane u sukobu se obavezuju da prekinu granatiranje i povuku teško naoružanje sa kontakt linije. Takođe je propisana ustavna reforma u Ukrajini, čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu određenih područja Donjecke i Luganske oblasti.

Dodatne mere za obezbeđivanje primirja stupile su na snagu u Donbasu 27. jula. Među ovim merama su odustajanje od ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih operacija, pucnjava, razmeštanje naoružanja u naseljenim mestima i njihovoj blizini.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi