Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Atkinson je prošle jeseni informisao Kongres o pritužbama na predsedničke aktivnosti u Ukrajini, što je iniciralo pokretanje kongresnog postupka za opoziv predsednika Trampa.

Odluka o razrešenju Atkinsona i imenovanju njegovog naslednika na funkciji generalnog inspektor obaveštajnih službi, saopštena je zakonodavcima u okviru najave o postavljanju novog savetnika u Beloj kući, zaduženog za nadzor i upravljanje fondom od 500 milijardi dolara pomoći za oporavak korporativnog biznisa od posledica pandemije korona virusa.

"Ovo mnoštvo najava u trenutku kada je sva pažnja usmerena na borbu protiv epidemije korona virusa, izazvala je zabrinutost da Bela kuća koristi priliku da zakulisno uspostavi kontrolu i utiče na rad generalnog inspektora obaveštajne zajednice, koji obavlja funkciju nezavisnog, kontrolnog organa sa zadatkom da razotkriva i sprečava zloupotrebe, štetne i nezakonite aktivnosti unutar američke vlade".

Majkl Atkinson

PrintscreenYoutube

Majkl Atkinson, Foto: PrintscreenYoutube

Jedan zvaničnik Trampove administracije koji je insistirao na anonimnosti, ukazao je da je Atkinsonova sudbina bila zapečaćena odmah po okončanju kongresnog potupka za opoziv.

Prema američkim zakonima, predsednik može da smeni generalnog inspektora obaveštajnih službi mesec dana nakon što je obavestio bezbednosne strukture o svojoj nameri.

Demokrate su odmah odreagovali na Trampovu najavu, pa je senator iz Virdžžinije, Mark Vorner, član senatskog odbora za obaveštajna pitanja ocenio da je neodgovorno što je Tramp odlučio da smeni Atkinsona u jeku pandemije korona virusa.

"Ovaj (Trampov) pokušaj da se politizuju nacionalne služžbe bezbednosti, trebalo bi da nas ozbiljno uznemiri", rekao je senator Vorner.