Donald Tramp
Printscreen youtube
Donald Tramp

Printscreen youtube

Donald Tramp, Foto: Printscreen youtube

Tramp propagira lek 

Tramp nedeljama propagira lek protiv malarije kao potencijalni lek za koronavirus. Federalne zdravstvene agencije upozorile su na ozbiljne negativne neželjene efekte njegove upotrebe.

U memou, Šon Konli, komandant američke mornarice, kaže da su on i predsednik imali brojne diskusije o dokazima za i protiv upotrebe leka, i odlučio da je "potencijalna korist" nadmašila "relativni rizik" .

U dopisu se ne navodi da je predsedniku propisan hidroksihlorokvin, niti se potvrđuje da uzima lek, zbog čega neki postavljaju pitanje da li predsednik govori istinu.

Krajem prošlog meseca Uprava za hranu i lekove (FDA) izdala je strašno upozorenje protiv uzimanja leka.

„FDA je svesna izveštaja o ozbiljnim problemima sa srčanim ritmom kod pacijenata sa Covid-19 lečenim hidroksihlorokvinom ili hlorokinom, često u kombinaciji sa azitromicinom i drugim lekovima koji produžavaju KT. Takođe smo svesni povećane upotrebe ovih lekova putem ambulantnih recepata “, navode iz agencije.

„Zato želimo da podsetimo zdravstvene radnike i pacijente na poznate rizike povezane sa hidroksihlorokvinom i hlorokvinom. Nastavićemo da istražujemo rizike povezane sa upotrebom hidroksihlorokvina i hlorokina za Covid-19 i javno ćemo komunicirati kada budemo imali više informacija. “

Od utorka ujutro, SAD imaju 1,54 miliona potvrđenih slučajeva Covid-19 i 90,684 službeno zabeleženih smrti.