Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Nakon udara američkih bespilotnih letelica, u kojem je ubijen iranski general Kasim Sulejmani, predsednik Donald Tramp zatražiće od američkih saveznika da se povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma, izjavio je danas potpredsednik SAD Majk Pens.

- Predsednik će u narednim danima pozvati naše saveznike da se pridruže Sjedinjenim Američkim Državama da se povuku iz katastrofalnog iranskog nuklearnog sporazuma i zatražiti da Iran napusti svoju dugu istoriju sejanja terorističkog nasilja, napusti svoje nuklearne ambicije i pridruži se porodici nacija - rekao je Pens u intervjuu za "Foks i prijatelji", preneo je AP.

Iran

Shutterstock

Iran, Foto: Shutterstock

Trampova administracija ne slaže se sa pojedinim vodećim članicama NATO, uključujući Britaniju, Nemačku i Francusku, oko Trampove odluke o povlačenju Sjedinjenih Američkih Država iz nuklearnog sporazuma koji je posredovala Obamina administracija.

Tramp je ponovo uveo ekonomske sankcije Iranu nakon povlačenja iz sporazuma, za koji je rekao da daju Teheranu previše ekonomskih koristi, a da nije učinio dovoljno da spreči Iran da na kraju razvije nuklearno oružje.

Iran

Tanjug/AP

Iran, Foto: Tanjug/AP

Britanija, Francuska, Nemačka, Evropska unija, Kina i Rusija ostali su u sporazumu, koji ograničava iranski program obogaćivanja urana u zamenu za ublažavanje sankcija.

Teheran je tokom vikenda najavio da više neće poštovati ograničenja utvrđena nuklearnim sporazumom o tome koliko centrifuga može da iskoristi za obogaćivanje uranijuma.