Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Dvojica Trampovih najbližih saradnika već su krenula u akciju. Pompeo je već na evropskoj turneji u poseti državama na koje Amerika računa u novoj podeli evropskih karata i koja će skresati krila Merkelovoj. Istovremeno, Grenel, koji je Trampov specijalac zadužen za kosovsko pitanje, početkom septembra sastaje se sa predstavnicima Beograda i Prištine.

Boravak na Starom kontinentu Pompeo je započeo dolaskom u Sloveniju. Posle razgovora s političkim vrhom Ljubljane, državni sekretar je otišao u Beč, gde je, pored austrijskih zvaničnika, razgovarao i sa Grcima koji inače imaju jake veze sa Vašingtonom.

Pompea će zatim posetiti Češku, Poljsku, Mađarsku, a glavna tema, bar zvanično, o kojoj se govorilo na svim sastancima ticala se suzbijanja kineskog uticaja i upliva njihovih kompanija, pre svega, tehnoloških u Evropu. Izbor država u koje će otići Pompeo nimalo nije slučajan, one su deo inicijative Tri mora (pogledajte okvir), o kojoj je Srpski telegraf ranije pisao. Ta ideja ima za cilj stvaranje nove Evrope, u kojoj Tramp želi i Srbiju, a koja okuplja 12 država. Rešavanje kosovskog čvora je u vrhu agende ove grupe.

Zoran Ðorđević, ekonomski savetnik u ambasadi Srbije u Pekingu, tvrdi da je priča o tehnologiji samo paravan:

Angela Merkel

EPA

Angela Merkel, Foto: EPA

- Sigurno da će biti pomena, ali iz ličnog iskustva, koje sam imao učestvujući u razgovorima na najvišim nivoima i izveštavajući o njima, shvatio sam da ono što se negde isforsira kao neka tema uopšte ne mora da bude prioritet, nego samo paravan za ono što se radi i što je od većeg suštinskog značaja, a to je popravljanje strategijskih odnosa Amerike prema Evropi.

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, navodi da Nemačka igra duplu igru i da potezi Berlina utiču i na Srbiju.

- Nikada se nije desilo da neki specijalni sud najavljuje podizanje optužnice. A upravo se to desilo pred razgovore Beograda i Prištine, koje je Grenel zakazao, a koji su potom otkazani zbog optužnice koja je spremana Hašimu Tačiju. Nemačka ne odustaje od borbe za kosovsku nezavisnost, međutim, ovo pitanje koristi i zarad ostvarivanja svojih interesa. Naime, kad god Tramp i Amerika pomenu gasovod "Severni tok 2", Nemci nešto urade da isprovociraju situacija na Kosovu, pa ceo svet, uključujući i Vašington, pažnju preusmere na tu stranu - objašnjava Miletić.

Pročitajte još: