Donald Tramp
Ilustracija
Donald Tramp

Ilustracija

Donald Tramp, Foto: Ilustracija

Tramp je sa svojim specijalnim izaslanikom Ričardom Grenelom spremio tešku osvetu i opasan kontraudar na Berlin. Ne samo što će nastaviti po svom i protivno volji Merkelove zakazati nov sastanak Beograda i Prištine u Beloj kući već će, uz saveznike u EU, preduzeti niz mera koje će minirati ekonomske i političke poteze Nemačke.

- Tramp sprema odmazdu za Merkelovu. Ni po koju cenu se neće povući pred njenom prljavom igrom pošto je protiv predsednika lažne države Kosovo Hašima Tačija i njegovog ratnog saborca Kadrija Veseljija u terorističkom OVK podignuta haška optužnica za zločine protiv čovečnosti i to baš tri dana uoči razgovora, zbog čega su odustali od puta u Vašington. Amerikanci, međutim, zakazaće novi termin razgovora, a Albanci se neće usuditi da drugi put odustanu. Neće imati opravdanje. Istovremeno, Trampova administracija radi na aktiviranju saveznika u EU, koji će ubuduće, uz podršku Vašingtona, opstruirati Merkelovu - priča diplomatski izvor.

U tom bloku država su, kako navodi sagovornik, izvesno Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Grčka, Rumunija, Bugarska, čak i Francuska...

- Trampu je posebno bitna saradnja sa Francuskom, kao drugim tegom EU, uz Nemačku, jer je sramota da predsednik Emanuel Makron izigrava Angelinog potrčka. U novoj konstelaciji položaj Francuza bio bi za njih značajno povoljniji. Tramp će na taj način minirati Merkelovu u EP, a onda i pojačati optužbe protiv Berlina zbog migrantske politike, dati podršku Velikoj Britaniji za Bregzit, insistirati da za NATO uplaćuju dva odsto više novca nego do sada - priča izvor i ističe da spisak osvetničkih mera nije konačan.

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić kaže da u čitavom slučaju nije nimalo zanemarljivo što je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio održavanje sastanka u Beloj kući u cilju obnove dijaloga Beograda i Prištine posle 19 meseci zastoja.

- Desio se tektonski poremećaj u svetu, ali to nikako nije poraz Trampa. Naprotiv. Nemačka je sama sebi dala autogol. Najznačajnije, Beograd u svemu može da poentira. Optužnicama protiv Tačija i njegovih 10 saboraca iz OVK srušena je paradigma da je Beograd za sve kriv i da je zato osnovano proglašena nezavisnost - priča Milićeva.

Angela Merkel

EPA

Angela Merkel, Foto: EPA

I direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je uveren da Amerikanci "neće odustati od ovog posla". On smatra da bi trenutna situacija mogla da se završi čak i novim izborima na KiM.

Da se SAD ne povlače, potvrdio je i sam Grenel, navodeći da se raduje zakazivanju novog termina razgovora Beograda i Prištine. Osvrnuo se i na članak u američkom listu Njujork tajms, u kojem se, između ostalog, navodi da odlaganje sastanka Beograda i Prištine predstavlja udarac za Trampovu spoljnu politiku, konstatujući da u tim navodima ima mnogo grešaka. On je istakao da je pristup SAD oduvek koncentrisan na ekonomiju i zapošljavanje, te da brzo rešenje nije bio američki prioritet, kao i da nije bilo govora o razmeni teritorija u njegovom prisustvu:

- Razgovarao sam direktno sa nemačkim i francuskim savetnicima za nacionalnu bezbednost kako bismo uskladili ograničen (i isključivo ekonomski) pristup. Mi se ne mešamo u politiku Kosova i Srbije. Mi koordinišemo sa onim ko je odgovoran - napisao je Tramp na Tviteru.

Pročitajte još:

 

Komentari (6)

Bane

27.06.2020 09:08

Sa degenerisanom babetinom, Hitlerom u suknji ne treba voditi razgovore ni o lepom vremenu.

ChuChu

27.06.2020 09:27

Nemci su samo "odradili" posao za nekog drugog, nisu oni ti koji su minirali sastanak, samo malo razmislite i shvatićete za koga su Nemci "odradili" posao protiv amerikanaca....kome nije u interesu da se situacija na Kosovu i Metohiji najzad krene "možda" polako rešavati......

vlajko

27.06.2020 11:22

Pravda je spora, ali slatka, samo polako. Znači Merkelova spašava Albance, što nas to ne čudi?

Perica

27.06.2020 12:55

E moj Trampe zabi i ti njima golčinu. Povuci priznanje kosova i završio si poso

zagor

27.06.2020 13:11

Ma sto se ne poubijaju međusobno, a i Britanci i Francuzi!!

Goca

27.06.2020 13:56

Toliko je bilo očigledno, da baš pred put u Vašington stiže optužnica za Tačija( koji kao i Haradinaj neće biti optužen) To je sud samo za Srbe! Ne odgovara nemcima da to rešava Tramp( ako izgube Kosovo izgubili su gomilu para)! Svi su protiv Trampa: Klintonovi,Merkel Olbrajt...