smrt, bolnica, lekar, doktori
Shutterstock, ilustracija
smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

doktori, Foto: Shutterstock, ilustracija

Naučnik je spavao dubokim snom kad mu je u 4.45 ujutro na istočnoj obali Sjedinjenih Država zazvonio telefon.

Da li se Nobelova nagrada pravedno dodeljuje?

 

- Počela je zvonjava i pitao sam se "Ko, dovraga, zove" i nisam se javio - rekao je Alter u prvom intervjuu nakon što je saznao da je ovogodišnji dobitnik Nobela. Nije se javio ni drugi put, pet minuta kasnije.

- Treći put sam ljutito ustao da odgovorim. Zvali su iz Stokholma. Najbolje buđenje u životu - kaže i dodaje da ga je ljutnja prošla u sekundi.

- To je nešto za šta mislite da se nikad neće dogoditi, a ponekad mislite i da ne zaslužujete da se dogodi - rekao je doktor koji je karijeru proveo u američkom Nacionalnom zdravstvenom institutu (NIH) u Betesdi.

Po tradiciji, dobitnici Nobela tu informaciju saznaju telefonski samo nekoliko sati pre javne objave.

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodeljena je u ponedeljak Britancu Majklu Houtonu i Amerikancima Harviju Alteru i Čarlsu Rajsu za otkriće virusa hepatitisa C.

Alter je zaslužan za njegovo identifikovanje, Houton ga je izolovao, dok je Rajs ponudio konačan dokaz o njegovu postojanju.

Tomas Perlman, glavni sekretar Nobelovog odbora, ranije je izjavio da su organizatori probudili i drugog američkog dobitnika Rajsa.

"Definitivno nisu sedeli pored telefona jer sam ih zvao nekoliko puta bez odgovora. Obojicu sam ih probudio i bili su izuzetno iznenađeni, sretni i gotovo bez reči", rekao je Perlman.