Nemački pasoš
EPA
Nemački pasoš

EPA

Nemački pasoš, Foto: EPA

Nemački sud je doneo odluku da lekar poreklom iz Libana, musliman koji je odbio da se rukuje sa službenicom prilikom uručivanja potvrde o državljanstvu, neće biti punopravni građanin Nemačke jer je, odbijajući da pruži ruku ženi, prekršio ustavom zajamčenu ravnopravnost polova!

Četrdesetogodišnji neimenovani lekar iz Libana, koji je u Nemačku došao 2002. godine, rekao je da odbija da se rukuje sa ženama iz verskih razloga, i to u trenutku kada je trebalo da primi nemačko državljanstvo.

Libanac je studirao medicinu u Nemačkoj i uspešno je radio na jednoj klinici u pokrajini Baden-Virtemberg. Prijavio se za nemačko državljanstvo i potpisao deklaraciju o lojalnosti nemačkom ustavu i protiv ekstremizma. Obavezni test opšteg znanja o Nemačkoj položio je sa najboljim rezultatom.

Ipak, nije dobio državljanstvo jer je odbio da se rukuje sa službenicom prilikom predaje potvrde, a kao razlog je naveo da mu islam ne dozvoljava da dodirne drugu ženu, osim sopstvene, a i, rekao je, obećao je supruzi da se neće rukovati sa ženama. Službenica zbog toga nije htela da mu uruči potvrdu i odbila je njegov zahtev za državljanstvo.

Upravni sud u Baden-Virtembergu presudio je da neko ko odbija rukovanje zbog „fundamentalističke koncepcije kulture i vrednosti“, jer žene vidi kao „opasnost seksualnog iskušenja“, automatski odbija integraciju u nemačke uslove života, prenosi Dojče vele.

Žalio se višim sudovima, ali je izgubio: prvo pred višim upravnim sudom u Štutgartu, a zatim i na vrhovnom upravnom sudu pokrajine. Sudije su naglasile da je rukovanje duboko ukorenjeno u nemački društveni, kulturni i pravni život - to je, stoji u presudi, „neverbalni ritual pozdravljanja i opraštanja, koji traje vekovima, ne zavisi od pola uključenih strana i oblikuje način na koji mi živimo zajedno“.

Takođe, sud je odlučio da na presudu nema uticaja ni to što je tvrdoglavi lekar izjavio da se odsada neće rukovati ni sa muškarcima, čime, kako je rekao, želi da pokaže da iskreno podržava rodnu ravnopravnost. „To je samo taktički blef“, ocenile su sudije.

Pročitajte još: