Donald Tramp
Printscreen
Donald Tramp

Printscreen

Donald Tramp, Foto: Printscreen

Uprkos političkoj podeljenosti, demokrate u Kongresu su u velikoj meri ostale disciplinovane tokom govora predsednika SAD Donalda Trampa - mada često razmenjujući poglede kada bi Tramp rekao nešto potencijalno provokativno.

Međutim, predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi nije baš bila oduševljena svim stvarima koje je Tramp izrekao u svom godišnjem obraćanju naciji u Kongresu.

Pročitajte još:

 

Ona je, tokom Trampovog govora, često proveravala svoju kopiju predsedničkog govora, praveći grimase na pojedine delove iz obraćanja, dok je druge dočekala mirno, ocenjuje njujorška agencija "Blumberg".

Donald Tramp

Printscreen

Donald Tramp, Foto: Printscreen

Američki predsednik je u svom godišnjem obraćanju Kongresu ponovio razloge Amerike za istupanje iz Sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa optuživši Rusiju za kršenje odredbe tog dokumenta, ali i dodao da bi u budućnosti mogao biti sklopljen novi sporazum za kontrolu naoružanja, koji bi obuhvatio i druge zemlje.

„Pre više decenija SAD su sklopile sporazum sa Rusijom, po kojem smo pristali da ograničimo i smanjimo svoje raketne mogućnosti. Dok smo mi u potpunosti poštovali sporazum, Rusija ga je više puta prekršila“, izjavio je Tramp.

Upravo to je i bio razlog izlaska SAD iz sporazuma, naglasio je on. Po njegovim rečima, jedna od učesnica novog sporazuma mogla bi biti i Kina.

Donald Tramp

Printscreen

Donald Tramp, Foto: Printscreen

Tramp je u svom obraćanju istakao i da će Amerika promeniti pristup ratovanju, te da velike zemlje više neće učestvovati u beskonačnim ratovima.

Predsednik je izjavio da „glupi ratovi“ i partijske istrage mogu omesti ekonomsko čudo u državi.

Ponovio je da je će napraviti zid na granici sa Meksikom, koji, napominje, neće biti običan betonski zid, nego moderna providna čelična barijera.

 

„Sada republikanci i demokrate moraju da udruže snage i da se suoče sa velikom nacionalnom krizom. Kongres ima 10 dana da usvoji zakon koji će obezbediti finansiranje vlade, zaštititi našu domovinu i osigurati južnu granicu. Sada je vreme da Kongres pokaže da je Amerika posvećena tome da se stane na put ilegalnoj imigraciji, i da bezobzirne kojote, kartele, dilere droge i trgovce ljudima ostavi bez posla“, izjavio je Tramp.

Istovremeno, on je rekao da su legalni migranti bogatstvo američke nacije i da jačaju društvo na bezbroj načina.

U svom govoru, Tramp se dotakao i stanja u Venecueli. On je izjavio da Vašington „podržava venecuelanski narod u njegovoj blagorodnoj težnji za slobodom“.

„Osuđujemo surovost Madurovog režima, čija socijalistička politika je dovela tu naciju koja je nekada bila najbogatija u Južnoj Americi do krajnjeg siromaštva i očaja“, rekao je on.