KAKO ŽIVI JEDAN NEMAČKI PENZIONER? "Dojče vele" je posetio bračni par Rudolf. Ono što su zatekli u njihovom stanu je za nevericu! Pa vi idite u Nemačku...

Hans i njegova žena imaju tek za pokrivanje osnovnih potreba – za hranu, režije i osiguranja.

Penzioneri
Penzioneri, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Kako žive nemački penzioneri koji su radili čitavog života, a onda nemaju novca za novu odeću ili izlazak na kafu?

"Dojče vele" je posetio jedan bračni par koji živi na granici siromaštva. Da li je spas u osnovnoj penziji?

Izaći ponekad, sesti u kafić, popiti kafu i uz to pojesti kolač... To mu nedostaje, kaže Hans Rudolf. Dok je bio mlađi i radio nije mogao ni da pomisli da bi jednog dana odlazak u kafić mogao za njega da postane luksuz koji sebi ne može da priušti.

"U DVORIŠTU VIDIM UŽASNOG ČOVEKA" Opsednutu Albanku otac doneo pred mošti srpskih svetaca, branila se rukama i nogama, nakon 20 minuta sveštenik je postavio pitanje!

Ali otkako je u penziji, taj 77-godišnjak svoje vreme uglavnom provodi kod kuće sa suprugom. Sa skromnim čipkastim zavesama na prozorima i još skromnijim dvosedom sa kariranom presvlakom njihov stan u Bonu deluje kao tipičan mali stan nemačkih penzionera.

Njih dvoje imaju tek za pokrivanje osnovnih potreba – za hranu, režije i osiguranja.

"Moja supruga je imala operaciju na glavi i više ne jede toliko kao ranije", kaže Rudolf.

 

"A i ja sam imao neke operacije i sada manje jedem. Tako uspevamo da sastavimo kraj s krajem", dodaje Rudolf.

Posao odmah nakon završene škole

Hans Rudolf ima mesečnu penziju 335 evra. To je otprilike trećina onoga što u Nemačkoj važi kao granica siromaštva. A radio je čitavog života. Prvi posao, odmah nakon škole, pronašao je u jednoj banci. Kasnije je radio kao taksista i kao domar. Kada je sa 65 godina otišao u penziju, odmah je podneo zahtev i za dodatnom socijalnom pomoći. To je takozvano "osnovno osiguranje" (Grundsicherung).

Penzioneri
Penzioneri, Foto: Alo!/Rajko Ristić

To su davanja kojima nemačka država pokriva razliku između stvarnog iznosa penzije i zakonski određenog minimalnog iznosa socijalne pomoći (Mindestsicherung). Taj minimalan iznos stoji na raspolaganju svakom građaninu Nemačke, bez obzira na to da li je i koliko uplaćivao u nemačke socijalne sisteme ili nije.

Od tada socijalna služba plaća najamninu za dvosobni stan bračnog para. Uz to, njih dvoje dobijaju još 300 evra za režije, pre svega za struju i grejanje.

SRBI, SLAVIMO SVETE VRAČE, SLAVU SVIH LEKARA! Obavezno se pomolite za zdravlje i nikako ne činite ovu stvar!

Sve više siromašnih starijih osoba u Nemačkoj

Taj bračni par nije jedini u takvoj situaciji. Prema podacima nemačkog Instituta za istraživanje privrede (DIW), gotovo 17 odsto penzionera koji su nekada radili kao državni službenici ugroženo je siromaštvom. U jednoj studiji objavljenoj sredinom ove godine autori procenjuju da bi se u sledećih 20 godina njihov udeo mogao da se poveća na 21,6 odsto.

 

Uprkos svemu tome, Hans Rudolf je srećan što nije, poput mnogih drugih penzionera u Nemačkoj, upućen na narodne kuhinje. Ali i on se ponekad obrati humanitarnim organizacijama, recimo kad mu treba nešto odeće ili nešto za kuću što od svojih primanja ne može da kupi.

Najvažnije mu je, međutim, da on i njegova supruga ne žive izolovano od sveta. Oni imaju decu, unuke i praunuke koji ih često posećuju, kaže Rudolf i pokazuje brojne fotografije na polici u dnevnoj sobi.

Ipak bi ga radovalo da mu od osnovne penzije, koja bi trebalo da bude uvedena od 2021. godine, ostane nešto novca u džepu.

"Pa da, onda bih sa suprugom izašao u grad. Već dugo nismo bili", kaže Rudolf.

Obavezno se pomolite za zdravlje i nikako ne činite ovu stvar!

AUTOR: Alo.rs/ M. G. DATUM I VREME: 14.11.2019. 07:24 Srpska pravoslavna crkva danas obeležava slavu posvećenu Kozmi i Damjanu, u narodu poznatu i kao Sveti Vrači. Crkva, žena, molitva, sveća, Foto: Shutterstock Osim u hramovima i crkvama Srpske pravoslavne crkve i domovima građana, ovaj praznik se obeležava u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama, jer se ovi svetitelji smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Bonus video

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Marija
  14/11/2019 - 10:00
  Mnogo nasi penzionera bi se obradovalo ovakvim uslovima, Oni jesu na minimalnim penzijama ali im drzava dotira stanarinu i reziju, a kod nas niko ni ne razmislja o tome.
 • Korisnik: Loznica
  14/11/2019 - 09:50
  A kako živi penzioner u Srbiji?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi