Džulijan Asanž
Tanjug/AP
Džulijan Asanž

Tanjug/AP

Džulijan Asanž, Foto: Tanjug/AP

 

Sjedinjene Američke Države pročitale su Vikiliksa Džulijanu Asanžu još 17 tačaka optužnice. Među njima je optužba za narušavanje Zakona o špijunaži.

Švedski tužioci podneli zahtev za pritvaranje Asanža zbog istrage o silovanju!

Asanž, koji je u Švedskoj 2010. godine optužen za seksualno zlostavljanje i silovanje, od juna 2012. godine se krio u Ambasadi Ekvadora, strahujući od izručivanja u tu skandinavsku zemlju.

Ujutru 11. aprila ove godine on je uhapšen po nalogu Švedske i SAD. Sud u Londonu ga je proglasio krivim za narušavanje uslova oslobađanja uz kauciju.

OSNIVAČ VIKLIKSA JOŠ MESEC DANA NEĆE U SAD Odluka o izručenju Asanža pomerena na 30. maj, a ključni razlog leži u ovom papiru

Advokat osnivača „Vikiliksa" je naveo da je britanski sud 2. maja dao 65 dana Sjedinjenim Američkim Državama da pravno utemelji zahtev za izručivanje Asanža.

Džulijan Asanž

EPA

Džulijan Asanž, Foto: EPA

 

 

Prema saopštenju Ministarstva pravde SAD, Asanž je optužen za zaveru sa ciljem kompjuterskog napada. Nalog za hapšenje i izručenje osnivača „Vikiliksa" SAD su uputile Velikoj Britaniji u decembru prošle godine.

U Londonu je Asanž 1. maja optužen na 11,5 meseci zatvora zbog narušavanja uslova za oslobađanje uz kauciju.

 

"UNIŠTILI SU MI SINA, IZGLEDA STARIJE OD MENE" Asanžov otac otkrio zašto je uhapšen u ambasadi, izneš tvrdnje zbog kojih bi mogle da PADNU VLADE! (VIDEO)