Peter Handke
EPA

 

Peter Handke

EPA

Peter Handke, Foto: EPA

Austrijskom piscu Peteru Handkeu danas je uručena Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu na svečanoj ceremoniji u Švedskoj.

 

Austrijskom piscu Peteru Handkeu danas je u Stokholmu uručena Nobelova nagrada za književnost, a nekoliko zemalja najavalo je bojkot te ceremonije.

Peter Handke

Tanjug/AP

Peter Handke, Foto: Tanjug/AP

Peteru Handkeu je formalno predata nagrada u visini od 935.000 dolara, nakon čega je održan i tradicionalni prijem za dobitnika. Nobelovu nagradu za književnost Handkeu je uručuo švedski kralj Karl Gustav. Na svečanosti i prijemu prisustvovali su i svi ambasadori u Švedskoj.

Peter Handke

EPA

Peter Handke, Foto: EPA

Ovaj događaj pomno je pratila i Srbija, nestrpljivo čekajući Nobela u rukama Petera Handkea.

Ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade bojkotovali su mnogi, a među njima i hrvatsko Ministarstvospoljnih poslova, koje je saopštilo da hrvatski ambasador u Švedskoj Siniša Grgić neće danas učestovati na dodeli nagrade Handkeu, zbog njegove podrške politici Slobodana Miloševića.

Ministarstvo je na Tviteru objavilo da hrvatski ambasador neće biti na dodeli nagrade "osobi politički angažovanoj udavanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka".

Peter Handke

Tanjug/AP

Peter Handke, Foto: Tanjug/AP

Na dodeli svog predstavnika nisu imale ni Albanija, lažna država Kosovo i Turska.

Podsetimo, u poslednjoj deceniji prošlog veka, dok je još trajao rat na prostoru bivše SFR Jugosavije, Peter Handke napisao je putopisni esej poznat pod imenom "Pravda za Srbiju". To je bilo dovoljno da cenjeni pisac bude prognan iz krugova u kojima se do tada suvereno kretao. Ali, Handke nije odustao od svojih uverenja - tako je 1999. godine podigao glas protiv bombardovanja jedne suverene države. Od tada je prošlo tačno 20 godina tokom kojih je često boravio u Srbiji. Ovde ga ljudi doživljavaju kao prijatelja, ali, sam Handke je to priznao - više ga vole, nego što ga čitaju.