Abiu Ahmed
Twitter.com

Premijer Etiopije Abiju Ahmed dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, nakon postignutog mira sa Eritrejom.

Greta dobija Nobelovu nagradu za mir?! Tramp totalni autsajder!

AUTOR: Alo.rs/A.M. DATUM I VREME: 10.10.2019. 21:04 Prema njoj svi su autsajderi Greta, Foto: Tanjug/AP * Švedska tinejdžerka Greta Tunberg ima najviše šanse da dobije Nobelovu nagradu za mir * Gretu za Nobelovu nagradu za mir 2019 imenovala Švedska, odnosno, Fredi Andre Evstegard i još dva člana Socijalističke levice * Ako bude nagrađena biće treća društvena aktivistkinja koja je primila ovo priznanje Dan uoči proglašenja ovogodišnjeg "Nobelovca" za mir uzbuđenje raste ko bi to mogao da bude.

Ahmed je važio za favorita za nagradu zbog toga što je okončao 20-godišnji rat sa Eritrejom.

U pitanju je bio sukob zbog sporne pogranične teritorije koji je u obe zemlje odneo veliki broj žrtava i naneo im veliku štetu.

- Kad je Abiju Ahmed u aprilu 2018. postao premijer, jasno je rekao da želi da nastavi mirovne razgovore sa Eritrejom. U bliskoj saradnji sa predsednikom Eritreje, Abiju Ahmed je brzo razradio principe za mirovni sporazum kojim bi se okončao dugoročni zastoj između dveju zemalja - naveo je Komitet.

Među favoritima za ovogodišnju prestižnu nagradu je bila i najpoznatija aktivsitkinja današnjice 16-godišnja Greta Tunberg iz Švedske koja se zalaže za borbu protiv klimatskih promena.

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: Emanuel Makron se POKLONIO srpskoj zastavi